Τα Χαλκούνια της Μ. Παρασκευής (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε χρόνο η σημερινή μέρα αλλά και το Πάσχα στην πόλη του Αγρινίου( Αιτωλοακαρνανίας) είναι συνδεμένο με τα χαλκούνια.Μετά την περιφορά των επιταφίων οι χαλκουνάδες έχουν το καθιερωμένο τους ραντεβού για να παίξουν το δικό τους χαλκουνοπόλεμο. Πρόκειται για αυτοσχέδια βεγγαλικά- μπουρλότα που τα κρατούν στο χέρι, κάνοντας κύκλους μέχρι αυτά να καούν.

Πρόκειται για ένα έθιμο που λένε ότι έχει τις ρίζες του όπως και πολλά άλλα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και στην ουσία πρόκειται για μία «επινόηση» που

ξεκίνησε την ώρα που ένας Αγρινίωτης έκανε δοκιμή Δημητσανικής μπαρούτης πριν το χρησιμοποιήσει για να κυνηγήσει έναν Τούρκο κατακτητή.

Έπειτα ήρθε η επανάσταση και το έθιμο καθιερώθηκε στην περιοχή του Αγρινίου και παρέμεινε μέχρι και σήμερα.

Η προετοιμασία για την μεγάλη στιγμή του Χαλκουνοπόλεμου ξεκινά περίπου 2 μήνες νωρίτερα για να έχουν τον χρόνο να βρουν τον καλό « χαρτό» όπως λένε αυτοί που ξέρουν, δηλαδή το κατάλληλο μείγμα μπαρουτιού.

Λόγω των συχνών ατυχημάτων- ακρωτηριασμών των συμμετεχόντων αλλά και των θεατών, για ένα χρονικό διάστημα είχε απαγορευτεί, αλλά από το 1985 άρχισε να ενθαρρύνεται και να εκτελείται με προσοχή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το έθιμο συντηρεί και θυμίζει με τον τρόπο του και με την ομορφιά του την παράδοση της συμμετοχής των Αγρινιωτών στον Αγώνα της Απελευθέρωσης του αλλά δίνει και τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα στο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

The post Τα Χαλκούνια της Μ. Παρασκευής (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα