Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ

Ανησυχούν οι ισραηλινοί για την δράση ακραίων φιλοναζιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Ο ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Β.Νετανιάχου και με στελέχη της Ισραηλινής Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά,

σε επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, διατυπώνονται οι ανησυχίες των συνομιλητών του, κορυφαίων πολιτικών του Ισραήλ, για τις δραστηριότητες ρατσιστικού και φιλοναζιστικού κόμματος, που εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι δραστηριότητες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και η αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, ανησυχούν τους Ισραηλινούς. Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, υποστήριξε ότι, αυτά τα ακραία πολιτικό-κοινωνικά φαινόμενα είναι παροδικά και μόλις αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, θα εξασθενίσουν και θα περιθωριοποιηθούν.

Φυσικά, η «σκιά της» ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ δεν επηρέασε , το άριστο κλίμα στις συνομιλίες που έχει στα Ιεροσόλυμα ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κορυφαίους παράγοντες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ εξέφρασαν την επιθυμία τους, να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί, ακόμη περισσότερο, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ συνεργασία του ΙΣΡΑΗΛ με την Ελλάδα και την Κύπρο, στον πολιτικό, διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.
Εκτιμούν οι Ισραηλινοί, ότι η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην εύθραυστη και εύφλεκτη περιοχή της Α. Μεσογείου.
Ίσως, θα πρέπει να σταθούμε λίγο ποιο στοχαστικά , στη δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ότι οι δύο χώρες , η Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν δύο “αδελφές δημοκρατίες, από τις λίγες που έχουν μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο”. Μια επισήμανση, που παραπέμπει στο εκρηκτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η πιο ρεαλιστική ερμηνεία είναι η αιχμή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, για το Ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας και για το επίπεδο της Δημοκρατίας στις χώρες της Β. Αφρικής, που βίωσαν την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη».

Όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν την επανασύνδεση του Ισραήλ με την Τουρκία, και να εκτιμήσουν ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τα δύο ελληνικά κράτη (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία) θα εξασθενίσουν, μάλλον βιάστηκαν…
Ο Elad Uzan, είναι Ισραηλινός νομικός και ερευνητής- δημοσιογράφος, σε άρθρο γνώμης στο εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό THE JEWISH PRESS με τίτλο «Why Israel-Turkey Relations will not Change» θεωρεί αδύνατη την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, καθώς, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο αντισημιτισμός είναι σύμφυτος με την κυρίαρχη ισλαμική ιδεολογία από την οποία εμπνέεται – και εφαρμόζει- ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να επανέλθουμε όμως στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, δυνητικά, μπορεί να είναι ο ενεργειακός δίαυλος του Ισραήλ με την Ευρώπη. Ενώ, το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να θεωρεί τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως μία από τις επιλογές για το ισραηλινό φυσικό αέριο.
Χάρτης που παρουσιάζει έναν πιθανόν αγωγό, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διέρχεται μέσω Κύπρου στην Ελλάδα και από εκεί , στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατατέθηκε στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι ένας τέτοιος αγωγός, αποτελεί μια πιθανή επιλογή της Ε. Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλει, για ενεργειακή αυτάρκεια και απεξάρτηση από το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο.

Ως γενική παρατήρηση για το επίπεδο των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων επισημαίνω τα εξής: Το Ισραήλ επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές του σχέσεις και στρέφεται προς την Ελλάδα, ως ένα σύμμαχο που μπορεί να «γεφυρώσει» τις διαφορές του με τη Δύση, μετά τη ρήξη των σχέσεών του με την Τουρκία. Αυτή η τουρκο-ισραηλινή ρήξη , δεν είναι βέβαιο ότι θα επουλωθεί, παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας, που σχεδιάζει την επανασύσταση του άξονα ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Επιπλέον, η στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα, προσφέρει τον εναέριο χώρο που στερείται το ΙΣΡΑΗΛ, για την διενέργεια αεροπορικών πτήσεων μεγάλων αποστάσεων σε στρατιωτικές ασκήσεις. Ας μην ξεχνάμε μια βασική παράμετρο. Την αναγκαιότητα τέτοιων ασκήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του ΙΣΡΑΗΛ, λόγω της απειλής, από το ΙΡΑΝ. Και φυσικά, των σεναρίων, για αεροπορικό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, από το Ισραήλ. Οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις υψηλού επιπέδου, στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Γενικά, Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισραήλ αυτό που του λείπει: Στρατηγικό βάθος. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητηθούν και τα αντίστοιχα οφέλη από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, που τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά ευδιάκριτα.
Ως αρνητική πτυχή της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ , είναι ότι αυτή η συνεργασία , μας στοχοποιεί από το Ιράν. Και η Ελλάδα , θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους, ειδικά τώρα, που δοκιμάζεται από μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα