ΣΥΡΙΖΑ: Η μητέρα των μαχών σε 4 άξονες

Ως «μητέρα των μαχών» για την πτώση της δικομματικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές. Θεωρούν ότι από τα ποσοστά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία ή θα συρθεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε πρόωρες εκλογές.

Ετσι, όπως λένε, ακόμα και η κατάργηση

της λίστας που έγινε την τελευταία στιγμή και με σκοπιμότητα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με δεδομένο ότι στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι θα βάλουν γνωστά και προβεβλημένα στελέχη στο ψηφοδέλτιό τους, η αντιπαράθεση για εμάς θα είναι πιο εύκολη και αποδοτική. Αλλωστε, η πλειοψηφία των ονομάτων που ακούγονται για τις ευρωεκλογές είναι στελέχη της ΝΔ που έχουν διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις και είναι φθαρμένα ή εμπλεκόμενα».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, ακόμη, ότι η δημοσιοποίηση του μεγάλου σκανδάλου των ΜΚΟ, στο οποίο εμπλέκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα απαξίωσης που είχαν οι πολίτες για τα στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων. «Σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ασυδοσίας, τη στιγμή που κατεδάφιζαν το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν ένα σαθρό πελατειακό σύστημα κομματικά προσκείμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την αποκάλυψη του οποίου θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν για τα εσωκομματικά τους ξεκαθαρίσματα», λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν: «Η έκπληξη δεν είναι ότι το αμαρτωλό καθεστώς των ΜΚΟ στην Ελλάδα στηρίχτηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά ότι τα δύο κόμματα εμφανίζονται τώρα εμβρόντητα από τις αποκαλύψεις και αποφασισμένα να πατάξουν τη διαφθορά και την ασυδοσία. Πρόκειται για τους ίδιους που για πάνω από μια δεκαετία όχι μόνο μοίραζαν εκατομμύρια ευρώ σε αμφιβόλου σκοπού οργανώσεις, αλλά δεν προνόησαν και για καμία δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών τους».

Η τακτική, λοιπόν, που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την αντιπαράθεση βασίζεται πάνω σε τέσσερις άξονες.

1. Προβολή των σκανδάλων και των ευθυνών που έχουν τα στελέχη της δικομματικής κυβέρνησης.

2. Ανάδειξη του ρόλου που έχει παίξει μέχρι σήμερα η Ελλάδα στην Ευρώπη των ισχυρών, αφού -όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου- οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει τον ρόλο του «αδύναμου και κακομοίρη», που εξαρτάται πάντα από τη βούληση των ισχυρών και της Ανγκελα Μέρκελ

3. Εμφαση στην αντιμνημονιακή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες χώρες του Νότου, η οποία θα επιτευχθεί και με τη βοήθεια μιας ισχυρής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

4. Αξιοποίηση του ρόλου του Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ετσι, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται -όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- να είναι πολυσυλλεκτικό, με ανθρώπους από όλους τους χώρους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από διαφορετικές ομάδες και, φυσικά, από όλες τις… συνιστώσες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στους 42 υποψηφίους θα υπάρχουν φυσικά και κάποια πρόσωπα πιο γνωστά και «λαμπερά», ωστόσο, αυτό δεν θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των υποψηφίων.

Η πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα ριχτούν στη μάχη της ψήφου έγινε χθες (σ.σ. την Παρασκευή), αφού μετά την κατάργηση της λίστας θα πρέπει να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι για το εάν προτίθενται να δώσουν και τώρα τη μάχη τους, δεδομένου ότι θα πρέπει να οργώσουν την Ελλάδα προκειμένου να γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Πάντως, όσα στελέχη επιλεγούν γι’ αυτή την αναμέτρηση, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων και γνωριμίες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Ενα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής, είναι ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, ο οποίος επιθυμεί να αφήσει την ηλιόλουστη Αθήνα για το βροχερό καιρό των Βρυξελλών. Ο 30άρης Γιάννης Μπουρνούς, αλλά και η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου από την «Πλατφόρμα 2010», που εκπροσωπεί την τάση των Παπαδημούλη – Δούρου – Μπαλάφα θεωρούνται σίγουροι για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Και οι δυο είναι ήδη στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και, άρα, εξοικειωμένοι με τη λειτουργία των Βρυξελλών, ενώ γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα. Ο Χρήστος Λάσκος, που προέρχεται από το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» και πλέον ανήκει στην πλειοψηφία του κόμματος, θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για την Ευρωβουλή, αλλά και η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου -προέρχεται από την ΑΝΑΣΑ-, η οποία έχει διακριθεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποψηφιότητα αυτή, εκτός των άλλων, υπηρετεί και τις εσωκομματικές ισορροπίες στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, από τις οποίες «εκτός» μένει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον -, η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.

Σε ό,τι αφορά την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκτός του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή -ο οποίος επί λίστας θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου-, για το ευρωψηφοδέλτιο προορίζονταν είτε η Σόφη Παπαδόγιαννη είτε η συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος πριν από την αλλαγή του νόμου εμφανιζόταν να κατέχει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Η καινούργια διαδικασία και η αναζήτηση του σταυρού έχει αλλάξει τα πράγματα και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, εάν το ενδιαφέρον του Κώστα Χρυσόγονου παραμένει το ίδιο.

Ρεπορτάζ από την Ελένη Καλογεροπούλου στο σαββατιάτικο Παρασκήνιο

Πηγή: fosphotos

The post ΣΥΡΙΖΑ: Η μητέρα των μαχών σε 4 άξονες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα