Συναγερμός στην Κυβέρνηση- Σε έκτακτο Eurogroup η απόφαση για την δόση

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει ότι το Eurogroup θα δώσει τη Δευτέρα πράσινο φως για την επόμενη δόση”. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο καθώς  ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα.

 

Σε

χθεσινή  συνεδρίαση της ομάδας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών που προετοίμαζε το Eurogroup της Δευτέρας,  έγινε σαφές ότι η έκθεση της τρόικας, δεν είναι ακόμη έτοιμη και επομένως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καθυστέρησης του προγραμματισμένου Eurogroup.

Το θέμα «Ελλάδα» αποτελεί  σίγουρα το «εξέχον» θέμα της συνάντησης και οι προετοιμασίες γίνονται με «μεγάλη εντατικότητα», όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανιας Μαριάνε Κοτέ.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια η κ. Κοτέ, ως τη Δευτέρα το Eurogroup θα έχει μόνον τμήματα της έκθεσης της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση αν θα δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση.

Εκτός αυτού, για την δόση θα πρέπει να αποφασίσει άλλωστε και το γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ως την Δευτέρα.

Πληροφορίες ωστοσο λένε οτι  υπάρχει το ενδεχόμενο αν δεν πραγματοποιηθεί τη Δεύτερα  να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε εμβόλιμο Eurogroup, πριν από την Παρασκευή, επιτρέποντας έτσι την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων, μέσω δημοπρασίας που έχει ήδη προκηρυχθεί.

Άλλωστε και εκπρόσωπος του Eurogroup διαβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος ούτε εκ προμελέτης ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».

Στην κυβέρνηση πάντως έχει σημάνει συναγερμός. Ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί εκεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με θέμα τη συνοχή της ΕΕ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες στη Βουλή,  φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως οι εταίροι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα