Στρατηγική μελέτη για λειτουργία του Μουσείου της «Columbia»

Το εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτήριο της ιστορικής δισκογραφικής εταιρείας «Columbia», που βρίσκεται στην περιοχή Προμπονά, στη Ριζούπολη, αποτελεί εδώ και καιρό «μήλον της έριδος» μεταξύ ιδιοκτητών, δήμου Αθηναίων και κατοίκων της περιοχής για την αξιοποίησή του.

Επικίνδυνος χώρος

Από το 1930 ως το 1990 που λειτούργησε, το εργοστάσιο παρουσίασε περισσότερους από 180.000 τίτλους της ελληνικής δισκογραφίας. Σήμερα, κατέληξε ένας επικίνδυνος – από υγειονομική άποψη – χώρος, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι, αλλοδαποί, ακόμα και ναρκομανείς που κοιμούνται και ζουν μέσα σε σκουπίδια

και πεταμένα μπάζα.

Η πύλη της εισόδου του κτηρίου καθώς και το πρώτο κτίριο από ολόκληρο το συγκρότημα χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το 2006. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, από το 2008 αποφασίστηκε η αξιοποίηση του χώρου ως Μουσείου της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Η κατεδάφιση των υπολοίπων κτιρίων – η οποία είχε προγραμματιστεί- ανεστάλη με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣΤΕ), έπειτα από σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, που ζήτησαν να χαρακτηριστεί ιστορικό ολόκληρο το κτήριο.

Το ζήτημα επανεξετάστηκε το 2008 από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μετά και από απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ωστόσο, και πάλι το κτήριο δεν χαρακτηρίστηκε ιστορικό στο σύνολο του. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εκ νέου προσφυγή κατοίκων στο ΣΤΕ, η απόφαση του οποίου δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Βιομηχανικό Πάρκο προς εξυγίανση

Η σημερινή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την οποία όλη η περιοχή Προμπονά μετατρέπεται από «Βιομηχανικό Πάρκο» σε «Βιομηχανικό Πάρκο προς εξυγίανση» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις αλλαγές στο πολεοδομικό σχέδιο, στην περιοχή προστίθενται κτίρια εμπορικής χρήσης, κτίρια διοίκησης και γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα και κοινόχρηστοι χώροι.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) – από τα μέλη του οποίου ζητήθηκε η γνωμοδότησή τους για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Αθηναίων στην περιοχή «ΒΙΟΠΑ Προμπονά»- συζητήθηκε και το θέμα του κτηρίου της «Columbia». Εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του ιστορικού εργοστασίου, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, επισήμαναν ότι, κακώς προχωρά η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης, όσο εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση προσφυγής των κατοίκων για το χαρακτηρισμό του συνόλου του συγκροτήματος. Οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι «επιχειρείται τσιμεντοποίηση της περιοχής», ενώ «η διαφαινόμενη δημιουργία εμπορικού κέντρου θα πλήξει τους επαγγελματίες». Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι η μελέτη αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής δεν προβλέπει το εργοστάσιο να λειτουργήσει τελικά ως μουσείο, όπως αποφασίστηκε το 2008 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τελικά, το Κεντρικό Συμβούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα