“Στουρνάρας ο κ. Ευρώ”

Υπέρμαχο της Ευρωζώνης και κ. Ευρώ χαρακτηρίζει ο βέλγικος τύπος τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Στουρνάρας “θα μπορούσε να συνεννοηθεί καλύτερα με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας από ό,τι ο Β. Βενιζέλος”.

Αναλυτικά, ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας «Λ’ Εκό» (L’ Echo), είναι

«Τα οικονομικά της Ελλάδας στα χέρια ενός υπέρμαχου της ευρωζώνης».

H εφημερίδα αναφέρεται συνοπτικά στο βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας πως αν και θεωρείται τεχνοκράτης, «φημολογείται» ότι βρίσκεται (ιδεολογικά) κοντά στους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση του υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης δικαιολογείται και από την επαγγελματική του πορεία: το διάστημα 1994- 2000, εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ και συμμετείχε άμεσα στις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

«Ο κ. Ευρώ τοποθετείται νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της ολλανδόφωνης εφημερίδας, «Ντε Τιντ» (De Tijd). Συγκεκριμένα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Έλληνας οικονομολόγος Γ. Στουρνάρας υπήρξε, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας από τους αρχιτέκτονες της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο Στουρνάρας ήταν ο σπουδαιότερος οικονομικός σύμβουλος του τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ελλάδας την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Και υπήρξε αποτελεσματικός: Την 1η Ιανουαρίου του 2000, η Ελλάδα εισήλθε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση ενώ, την 1η Ιανουαρίου του 2002 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις απέφεραν στον Στουρνάρα το παρατσούκλι “ο κύριος Ευρώ”».

Και προσθέτει: «Από σήμερα πρέπει ο κ. Στουρνάρας να αναλάβει δράση, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη. Χθες, τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο Β. Ράπανος αρνήθηκε τελικά να αναλάβει τα εν λόγω καθήκοντα. Ο κ. Ράπανος επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά, από ό,τι λέγεται, υπήρξε δυσαρεστημένος, επειδή δεν πλαισιωνόταν από άλλους τεχνοκράτες στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, στην εφημερίδα «Ντε Τιντ»επισημαίνεται: ” Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να συνεννοηθεί καλύτερα με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας από ό,τι ο Β. Βενιζέλος, που θεωρείται από τους εκπροσώπους της τρόικας ως αναξιόπιστος, «παλαιάς κοπής» πολιτικός”.

Τέλος, η εφημερίδα «Ντε Μόργκεν» (De Morgen), με τίτλο «Οικονομολόγος, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας», αναφέρεται στο μεγάλο κύρος που έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα