Ρομπότ πέταξε τον γιατρό από το χειρουργείο

19:17 27/6/2012 - Πηγή: 24wro
Αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ενός ρομποτικού συστήματος...
και χωρίς να παρέμβει ανθρώπινο χέρι έγινε στη Σικελία η πρώτη στον κόσμο χειρουργική πράξη για λήψη υγιούς τμήματος ήπατος που προοριζόταν για μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT στο Παλέρμο, «μόνο οι βραχίονες του ρομπότ ήρθαν σε επαφή με τον υγιή 44χρονο δότη και έκοψαν τμήμα του ήπατός του (τμηματική ηπατεκτομή), το οποίο ακολούθως μεταμοσχεύτηκε στον 46χρονο αδερφό του που έπασχε από
κίρρωση του ήπατος».
Οι επεμβάσεις που μέχρι σήμερα γίνονταν με τη βοήθεια ρομπότ πραγματοποιούνταν πάντα με την επίβλεψη και βοήθεια ενός χειρουργού που συνεργαζόταν με το ρομπότ. Αυτή τη φορά ο χειρουργός βρισκόταν μακριά από το σημείο που γινόταν η επέμβαση, ανέφεραν γιατροί από το κέντρο μεταμοσχεύσεων στο Παλέρμο.
Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου ήταν 10 ώρες και η τομή που πραγματοποιήθηκε ήταν μόλις 9 εκατοστά. «Η χρήση της νέας τεχνολογίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μειώνει κατά πολύ το τραύμα στους ζωντανούς δότες, άρα έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, και ίσως αποτελέσει κίνητρο για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να δωρίσουν τμήμα οργάνου τους, αλλά φοβούνται τις επιπλοκές της επέμβασης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου.
Η επέμβαση έγινε τον Μάρτιο, ο δότης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από εννέα ημέρες και επανήλθε στην εργασία του, ενώ ο μεταμοσχευμένος ασθενής παρέμεινε μερικές ακόμη εβδομάδες στον νοσοκομείο μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι.
Οι επιστήμονες δεν ανέφεραν καμία άλλη λεπτομέρεια για τη μεταμόσχευση, απλώς ότι επικεντρώνεται στην ιδιαιτερότητα της επέμβασης που έγινε για τη λήψη του μοσχεύματος αποκλειστικά από το ρομποτικό χέρι. Το ρομπότ που έκανε την επέμβαση κατασκευάστηκε επίσης από Ιταλούς στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας και ονομάζεται Da Vinci SHDI. Ο νέος «ρομποτικός χειρουργός» δεν μοιάζει με άνθρωπο, αλλά με χταπόδι, καθώς διαθέτει αρκετούς βραχίονες.
tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα