«Στοπ» στον ηλεκτρονικό τζόγο βάζει η κυβέρνηση

Αποκλεισμό ιστότοπων με ιντερνετικό τζόγο που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος, πραγματοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σύμφωνα με ρεπορτάζ του prezatv.gr.

Έτσι, όταν ο χρήστης προσπαθήσει να μπει σε κάποιο από τα 401 μέχρι στιγμής sites,που έχουν μπει στη μαύρη λίστα,το μήνυμα που του εμφανίζεται είναι το εξής:

ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Με βάση απόφαση της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» (Ε.Ε.Ε.Π.), ο ιστότοπος που επιχειρείτε να επισκεφθείτε έχει εγγραφεί στον κατάλογο εκείνων που προσφέρουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων

και στοιχημάτων χωρίς άδεια.
Κατά συνέπεια, με βάση την κείμενη νομοθεσία, η πρόσβαση στον ιστότοπο αυτό δεν επιτρέπεται.

Ας δούμε μερικά πραγματάκια για το θέμα,έτσι όπως μας τα παρουσιάζει η «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων»

Τι είναι η μαύρη λίστα;

Ο κατάλογος μη αδειοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων (black list) ή μαύρη λίστα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, περιλαμβάνει τους ιστοτόπους από τους οποίους παρέχονται τυχερά παιχνίδια, χωρίς άδεια στην Ελλάδα. Ο νόμος επιβάλλει αυτή τη λίστα να τη συντάσσει η Ε.Ε.Ε.Π., η οποία και οφείλει να το κάνει.
Κατόπιν, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν την υποχρέωση να απαγορεύουν την πρόσβαση στους ιστότοπους που είναι γραμμένοι στη λίστα και οι τράπεζες
έχουν την υποχρέωση να διακόπτουν τις συναλλαγές. Η μαύρη λίστα είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να μην επιτρέπουν την παροχή τυχερών παιχνιδιών χωρίς άδεια στην επικράτειά τους.

Ποιες εταιρείες προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες τυχερών παιγνίων;

1. Οι άδειες για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 έως και 48 του ν.4002/2011 (Α 180). Μέχρι σήμερα, τέτοιες άδειες δεν έχουν χορηγηθεί.

2. Με βάση τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του παραπάνω νόμου, στη μεταβατική περίοδο, μέχρι να χορηγηθούν οι παραπάνω άδειες, όσες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους στην Ελλάδα μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως, οικειοθελώς και αναδρομικά στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 που περιγράφει ο ίδιος νόμος.

3. Στο καθεστώς της προαναφερόμενης μεταβατικής περιόδου έχουν υπαχθεί εικοσιτέσσερις εταιρείες, οι οποίες και έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια, με ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του στις 9 Φεβρουαρίου 2012 (εδώ)

Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά,ώστε να προστατευτεί ο χρήστης που θέλει να τζογαρει τα χρήματα του σε ιντερνετικες εταιρείες στοιχήματος,οι οποίες ακόμη δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Πως γίνεται ο αποκλεισμός αυτών των ιστότοπων

«Η Ε.Ε.Ε.Π., με τη με αριθμό 65/8/24.7.2013 απόφασή της, συνέταξε τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία κατάλογο (black list) ιστότοπων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, οι οποίοι παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μη νόμιμα, δηλαδή χωρίς την προβλεπόμενη στην Ελλάδα άδεια.

Από τις έρευνες που διεξήγαγαν τα ελεγκτικά όργανα της Αρχής, εντοπίστηκαν καταρχήν 401 ιστότοποι, οι οποίοι παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Οι ιστότοποι αυτοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο (black list) που τηρεί η Αρχή, ο οποίος θα συμπληρώνεται και θα επικαιροποιείται, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Ο κατάλογος (black list) διαβιβάστηκε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα προκειμένου αυτοί να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
-Συνεπώς,οι παροχοι τηλεφωνίας και ιντερνετ,είναι αυτοί που κόβουν την πρόσβαση σε αυτούς τους ιστοτοπους.-

Επίσης,οπως αναφερει η Ε.Ε.ΕΠ,ο κατάλογος διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως ρυθμιστικής Αρχής για την εποπτεία των τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε αυτά να διακόψουν τις πληρωμές και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους ιστότοπους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο (black list). Τέλος, ο κατάλογος διαβιβάστηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές, για την υποβοήθηση του έργου των δικών τους αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών χωρίς άδεια αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα.”

Keywords
Τυχαία Θέματα