Στο στόχαστρο μεγαλοφειλέτες και φοροφυγάδες- Κατασχέσεις ύψους 2,5 δισ.

Να «ξετινάξει» όσους κλέβουν ή έχουν και δεν πληρώνουν το δημόσιο, σχεδιάζει φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε η γραφειοκρατία, ούτε τα «παραθυράκια» του νόμου θα μπαίνουν πλέον εμπόδιο στις αποφάσεις της εφορίας για κατασχέσεις. Και οι κατασχέσεις θα αφορούν τα πάντα: από καταθέσεις σε μετρητά μέχρι πετρέλαιο ή χρυσό και πολύτιμα μέταλλα που οι «αετονύχηδες”» εμπορεύονται παράνομα, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Η εφορία θα κτυπήσει «δύο φορές»: το υπουργείο Οικονομικών

βάζει «γκάζια» στις τράπεζες να αποδίδουν άμεσα τα λεφτά από τις κατασχέσεις στις καταθέσεις οφειλετών, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί κατασχέσεις-«εξπρές» για υποδίκους που συλλαμβάνονται για φορολογικά ή τελωνειακά –και όχι μόνο- αδικήματα.

Στο οικονομικό προσδοκούν ότι έτσι θα εισρεύσουν μέσα σε ένα χρόνο περί τα 2,5 δισ. ευρώ ή και παραπάνω στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα εκτιμούν έσοδα:

- 700 εκατ. από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών της εφορίας: από την άλλη εβδομάδα ενεργοποιούνται οι κατασχέσεις-«εξπρές» στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων χρωστάνε αλλά δεν πληρώνουν την εφορία. Μέσα σε 10 μέρες οι τράπεζες θα «ρευστοποιούν» τα ποσά που δεσμεύει τη εφορία από τους λογαριασμούς των πελατών τους με χρέη στο δημόσιο. Ήδη έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες, μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Άλλοι τόσοι παίρνουν σειρά για φέτος.

- Έως 1 δισ. από τις διάφορες «λίστες»: σε κατασχέσεις λογαριασμών οδηγούν και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ. Με βάση κοινοτική οδηγία, για αδήλωτες συναλλαγές από 100.000 ευρώ και πάνω κατάσχεται το 25% και μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπόλοιπο 75% δεσμεύεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Αναλόγως της δικαστικής εξέλιξης κάθε υπόθεσης, αυτά είτε επιστρέφονται στους δικαιούχους είτε κατάσχονται οριστικά υπέρ του δημοσίου.

- Τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ από χρυσό από παράνομα ενεχυροδανειστήρια: πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τετράμηνο φέτος, οι διωκτικές αρχές έχουν κατασχέσει περισσότερα από 300 κιλά χρυσού, αξίας περίπου 10.000.000 ευρώ, τα οποία “αραχνιάζουν” και παραμένουν δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων “μέχρι νεωτέρας”, με βάση το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο -που τώρα αλλάζει. Προ μηνός εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” 27 κιλά χρυσού από τις τελωνειακές αρχές, ενώ ήταν έτοιμα να εξαχθούν στο εξωτερικό. Άλλα 28 κιλά κατασχέθηκαν σε παράνομο ενεχυροδανειστήριο στον Κολωνό. Στο Τελωνείο Κήπων κατασχέθηκαν 5 κιλά χρυσού από λιωμένα κοσμήματα, χωρίς παραστατικά. Προ ημερών βρέθηκε μισός τόνος ασήμι που θα έφευγε προς εξαγωγή.

Αυτά είναι τα φετινά ευρήματα, ενώ πολλαπλάσια είναι όσα σωρεύτηκαν την τελευταία τετραετία της κρίσης, αλλά παραμένουν σε αποθήκες και υπόγεια τραπεζών χωρίς καμία πρακτική χρήση για το δημόσιο συμφέρον.

-25.000.000 ευρώ σε μετρητά από υποδίκους: στα γρανάζια της γραφειοκρατίας «μαγκώνουν» ως τώρα και … “τούβλα” ολόκληρα από χαρτονομίσματα (ευρώ, δολάρια κλπ) που πιάνονται να τα έχουν πάνω τους όσοι συλλαμβάνονται από το ΣΔΟΕ ή τις τελωνειακές αρχές για παράνομες δραστηριότητες. Από λαθρεμπόρους στα σύνορα μέχρι και εμπόρους ναρκωτικών, τα λεφτά αυτά δεσμεύονται αλλά δεν κατάσχονται. «Όσα λεφτά βρεθούν στις τσέπες τους καταμετρώνται ξεχωριστά γιατί μετά οι συλληφθέντες ζητούν να τους επιστραφούν υποστηρίζοντας πως ήταν δικά τους και δεν αποτελούσαν μέρος της παράνομης συναλλαγής για την οποία πιάστηκαν» αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας.

Παρά τα εμπόδια, στο Ταμείο Παρακαταθηκών φυλάσσονται χαρτονομίσματα αξίας 25 εκατ. ευρώ, που μετά το νόμο Ρουπακιώτη θα μπορεί να τα «σηκώσει» το Δημόσιο.

Στα 25 εκατ. ευρώ δεν υπολογίζονται καν τα χρήματα που αποτελούν «πειστήρια» της εγκληματικής πράξεως και καταγράφονται απλώς ως μονάδα (πχ «πειστήριο αρ. 1», «πειστήριο αρ. 2» κλπ), αλλά δεν έχει καταγραφεί η αξία τους. Τα χαρτονομίσματα αυτά θεωρούνται «πειστήρια εγκλήματος», για αυτό φωτογραφίζονται και φυλάσσονται ένα προς ένα, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια, σαν να μην αρκούν οι εκθέσεις πραγματογνωμόνων που πιστοποιούν τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Σε όλα αυτά θα προστεθούν και οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στο 2012, για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο δημόσιο δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα