Στο σημερινό Eurogroup ο Στουρνάρας – Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Στο Eurogroup που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο παρών θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα επιχειρήσεις να κατευνάσει τα πνεύματα και να μεταφέρει το κυβερνητικό μήνυμα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας και της κυβέρνησης έχουν «παγώσει» μέχρι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να έρθουν στη χώρα μας, γεγονός που αρχίζει να εξοργίζει τους Ευρωπαίους υπουργούς
Οικονομικών

Για αυτόν τον λόγο ο κ. Στουρνάρας θα δεχτεί πίεση σήμερα, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η πίεση αυτή θα αντικρουστεί γιατί η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο – ιδίως στο σκέλος των δημοσιονομικών με το πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 – και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει την συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αυτό είναι κάτι που για το οποίο θα διαβεβαιώσει ο κ. Στουρνάρας το Eurogroup.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών εξελίξεων, τα «αγκάθια» είναι δύο. Το ένα αφορά στο 2014 και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργήσει η επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν σε μισθούς και συντάξεις των ένστολων (περίπου 500 εκατ. ευρώ), αλλά και των δικαστών (άλλα 200 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το κενό του 2015. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το υπολογίζει σε περίπου 1 δις ευρώ, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι κινείται μεταξύ 2 και 3 δις ευρώ. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να προσδιορίζει τις περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί το κενό του 2015, αλλά για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να επέλθει δεσμευτική συμφωνία για το ύψος της «τρύπας» και τον τρόπο κάλυψής της.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης. Εφικτός παραμένει ο στόχος να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει και πάλι σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται για την ανταγωνιστικότητα και την βιομηχανική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός δεν θα συνοδευτεί από κανέναν υπουργό.

Αντίθετα, στο συνέδριο μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα παραβρεθούν οι κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου και ίσως ο κ. Κεδίκογλου.

Πηγή φωτογραφίας:Fosphotos.com

The post Στο σημερινό Eurogroup ο Στουρνάρας – Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα