Στο Πειραιά το διαμετακομιστικό κέντρο της Logistics cente

Το πλάνο της για την αξιοποίηση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη δείχνει να έχει ξεκινήσει να υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς η κινεζική ZTE, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, αξιοποιώντας και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε τον περασμένο Μάιο με την ελληνική κυβέρνηση.

Χθες, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής

εταιρείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο και ενημέρωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το διαμετακομιστικό κέντρο της ΖΤΕ στην Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή του Πειραιά.
Από πλευράς ΖΤΕ στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της εταιρείας Chang Xiao Wei, ο διευθύνων σύμβουλο της ZTE Ελλάδας Deng Chao και ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ZTE Νοτίων Βαλκανίων Ανδρέας Πολυκάρπου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Chang Xiao Wei ενημέρωσε πως η ΖΤΕ έχει ήδη εκπονήσει εσωτερική μελέτη βιωσιμότητας του έργου και πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην επένδυση καθώς και ότι εξετάζονται προτάσεις για σειρά άλλων επενδύσεων στη χώρα μας.
Συνεργασία
Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου αποτελεί μέρος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΖΤΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είχε υπογραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, και η κινεζική πλευρά ουσιαστικά έχει αρχίσει να υλοποιεί.
Προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της ΖΤΕ, Hou WeiGui. Σημειωτέον πως θα πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν επαφές και κατά το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα τον περασμένο Μάιο.
Στην προγραμματιζόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού αναμένεται να επισημάνει ότι η ΖΤΕ αναγνωρίζει στην Ελλάδα τον ρόλο της πύλης εισόδου των προϊόντων της προς την Ευρώπη και ότι κινείται σταδιακά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Αποψη που εξέφρασε στη συνάντηση με τον κ Χατζηδάκη και ο κ. Chang Xiao Wei.
Κέντρο συντήρησης
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλάνο της ΖΤΕ είναι το logistics center στην Ελλάδα να λειτουργήσει και ως κέντρο συντήρησης και επισκευής (maintenance center) των προϊόντων της κινεζικής εταιρείας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πλάνο που αν υλοποιηθεί αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ το συγκεκριμένο κέντρο θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και για την παραγωγή προϊόντων. Η δημιουργία του maintentance center αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Hou WeiGui.
Το logistics center της ΖΤΕ στον Πειραιά θα εξυπηρετεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά την περιοχή των Βαλκανίων αλλά σταδιακά θα αποτελέσει το κέντρο διακίνησης των προϊόντων του κινεζικού κολοσσού για ολόκληρη την Ευρώπη, μία εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία της παγκόσμιας παρουσίας της ΖΤΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλάνο της ΖΤΕ όσον αφορά τις επενδύσεις της στην Ελλάδα έχει πενταετή διάρκεια. Σε προηγούμενες συναντήσεις είχε γίνει αναφορά και για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος.
Cosco
Προκειμένου να φέρει τα προϊόντα της στο διαμετακομιστικό κέντρο στην Ελλάδα, η ΖΤΕ αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία με την επίσης κινεζική Cosco, προκειμένου να αξιοποιήσει τις υποδομές που έχει ήδη δημιουργήσει η τελευταία στον Πειραιά. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση και οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζήτημα με το οποίο ασχολούνται τα αρμόδια στελέχη των δύο εταιρειών στην Κίνα.
Το προφίλ του κινεζικού ομίλου
Η ΖΤΕ ιδρύθηκε το 1985 και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και εξοπλισμού. Στην Ευρώπη είναι πιο γνωστή από τη δραστηριότητά της στον κλάδο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως με βάση τις πωλήσεις τεμαχίων, ενώ πλέον βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα και όσον αφορά στα smartphones. Αρκετά καλά είναι τα μερίδια της ΖΤΕ και στην Ελλάδα όσον αφορά στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Στον χώρο των τερματικών συσκευών (π.χ. Routers, set-top boxes) είναι επίσης από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, έχοντας σημαντικές επιτυχίες και στην ελληνική αγορά.
Οσον αφορά στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ανάλογες επιτυχίες και γενικότερα θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον συγκεκριμένο τομέα. Το 2012 τα έσοδά της ανήλθαν σε 13,3 δισ. δολάρια, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι εκ των βασικών μετόχων της είναι η κινεζική κυβέρνηση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ. gr

Keywords
Τυχαία Θέματα