«Στο φως του φεγγαριού» τα μνημεία της Ελλάδας

Μια μοναδική βραδιά υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό απόψε σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Ο αριθμός των Μουσείων και Μνημείων, που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο υπερβαίνει τα 125, ενώ σε 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η βραδιά που οργανώνει

το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού

που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,

σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.

Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Αξιοσημείωτο είναι ότι πουθενά στο πρόγραμμα δεν προβλέπεται απαγγελία ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου, παρά το γεγονός ότι το 2012 είναι έτος Βρεττάκου και οι στίχοι του έχουν επιλεγεί από το υπουργείο για την προβολή των φετινών εκδηλώσεων.

«Σονάτα του Σεληνόφωτος»

Την τιμητική της στις φετινές εκδηλώσεις θα έχει η “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου. Οι νέες τεχνολογίες “ζωντανεύουν” μία από τις εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού πολιτισμού του 20ου αιώνα, προκειμένου να συντροφέψει τους τυχερούς επισκέπτες που θα βρεθούν σε 18 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Το εμβληματικό έργο, το οποίο ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε σε μόλις τέσσερις μέρες -από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου του 1956-, απήγγειλε η Μελίνα Μερκούρη σε μια σπάνια ηχογράφηση το 1975. Ο ποιητής, 47 ετών τότε, στο μακροσκελές ποίημα που περισσότερο μοιάζει με αφήγηση επιχειρεί μια κατάδυση στον πυρήνα της ύπαρξης. “Καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα, μοναχός στη δόξα και στο θάνατο”.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΑΤΤΙΚΗ

Ρωμαϊκή Αγορά

Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Θύμισες και αρώματα από την παλαιά Αθήνα» (συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών).

Κήπος Νομισματικού Μουσείου

Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από 6.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ., με οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες 20 ατόμων. Μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι». Τραγούδι Αναστασία Μουτσάτσου, πιάνο Μάριος Στρόφαλης (9.30 μ.μ.).

Αρχαίο Θέατρο της Ζέας

Μουσική βραδιά υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής (Μπετόβεν, Μότσαρτ κ.ά), αλλά και νεώτερης ελληνικής (του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.). Η Κική Σβίγκου θα παίξει στο πιάνο νοσταλγικές συνθέσεις και θα συνοδεύσει τις σοπράνο Λιάνα Κοκόση και Δέσποινα Ρεθυμιωτάκη, σε ένα πρόγραμμα κλασσικών και σύγχρονων τραγουδιών. Ο Αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει στις 9μ.μ. για το κοινό και η μουσική βραδιά θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ..

Επιγραφικό Μουσείο

Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή (8.30 μ.μ.).

Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου (εκτός περίφραξης χώρου, περιοχή Του

Keywords
Τυχαία Θέματα