Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup και του ECO-FIN η εξυγίανση των τραπεζών

Στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup όσο και του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN θα είναι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και στο πλαίσιο αυτό ο καθορισμός και του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ΕΜΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές σε σχέση με το σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης που αφορά στη σύσταση και τους όρους λειτουργίας

του ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών, καθώς και το αν ο ΕΜΣ θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με αναδρομική ισχύ ή όχι.
Και στα δύο παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία ή, τουλάχιστον, να υπάρξει τέτοια πρόοδος, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής (27-28 Ιουνίου).
Οπως ανέφερε χθες ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, το ποσό που θα διαθέτει ο ΕΜΣ για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ, από τα 700 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά. Το υπόλοιπο ποσό θα διατίθεται για διασώσεις χωρών.
Σε σχέση με την αναδρομικότητα, το Εurogroup έχει σήμερα να επιλέξει μεταξύ τριών επιλογών: όχι στην αναδρομικότητα, απόλυτη αναδρομικότητα και αναδρομικότητα κατά περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί απόφαση για αναδρομικότητα πριν από το Φθινόπωρο του 2014, όταν, δηλαδή, θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και ο μηχανισμός εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία που θα αποδέχεται την αναδρομικότητα υπό όρους και κατά περίπτωση. Ο βασικός όρος για να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση από τον ΕΜΣ είναι η χώρα που βρίσκεται η προβληματική τράπεζα να μην έχει πρόσβαση στην αγορά. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας από τον ΕΜΣ θα γίνεται κατά περίπτωση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ισπανία φαίνεται ότι δεν επιθυμεί η ίδια να συμμετάσχει στο μέτρο της αναδρομικής εφαρμογής της ανακεφαλαιοποίησης, διότι, όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εάν η Μαδρίτη υπέβαλε σχετικό αίτημα θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα στις αγορές, ότι, δηλαδή, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Εάν δεν συμμετάσχει η Ισπανία, τότε η εφαρμογή ενδεχόμενης αναδρομικής ισχύος της ανακεφαλαιοποίησης θα περιορίζονταν μόνο σε δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ειδικά για τη χώρα μας, που δανείστηκε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακόμη και ένα μικρό μέρος από το παραπάνω ποσό εάν πάρει πάνω του ο ΕΜΣ θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος, διευκολύνοντας και την τήρηση της δέσμευσης που ανέλαβαν το Δεκέμβριο οι εταίροι μας να εξετάσουν την περαιτέρω μείωση του χρέους του 2014.
Εν τω μεταξύ, η ένωση γερμανικών τραπεζών (BDB) άφησε να εννοηθεί χθες ότι ενδέχεται να άρει τις ενστάσεις της στο σχέδιο εγγύησης των καταθέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας ένα βήμα που ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό και πιθανόν θα σημάνει ότι οι γερμανικές τράπεζες ίσως απορροφήσουν μέρος των ζημιών που ενδέχεται να σημάνουν πτωχεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η BDB, η οποία εκπροσωπεί τα εισηγμένα στο χρηματιστήριο πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Commerzbank και η Deutsche Bank, είναι ο πρώτος θεσμός ο οποίος εκφράζει την υποστήριξή του προς το σχέδιο αυτό, που θεωρείται σημαντικός πυλώνας της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης. Πάντως, τα γερμανικά ταμιευτήρια και οι συνεργατικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιτίθενται στην κίνηση.
«Χρειάζεται ένα κοινό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων», σημείωσε ο Γίργκεν Φίτσεν, πρόεδρος της BDΒ και συμπρόεδρος της Deutsche Bank. Ο κ. Φίτσεν διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τάσσεται υπέρ της άμεσης θέσπισης και έναρξης της λειτουργίας του ταμείου αυτού, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν μεγάλες τράπεζες υποβαθμίζοντας τους φόβους ότι αυτές δημιουργούν συστημικό κίνδυνο.
6 δισ. ευρώ για την ανεργία
Πρόταση επίσπευσης της εκταμίευσης των 6 δισ. ευρώ για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. υπέβαλε χθες η Κομισιόν στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με στόχο την αύξηση της ροής ρευστότητας προς της ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα