Στις 12 Δεκεμβρίου κληρώνει για τον Εποπτικό Μηχανισμό

Μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ζήτημα μετατίθεται προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση στις 12 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που ξεκινάει αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου του 2013 που έχει τεθεί ως καταληκτική για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου της τραπεζικής ένωσης.

Αν και οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνούν στο ότι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα αποτελούσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αποσκοπώντας στην αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον, παραμένουν οι διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών ως προς τη δομή και το χρονοδιάγραμμα του μηχανισμού, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας

Η πλευρά της Γερμανίας εμμένει στη θέση ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, προβάλλοντας επιπρόσθετες ενστάσεις για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και για το ρόλο της ΕΚΤ. Στον αντίποδα, η Γαλλία ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Χαρακτηριστική των γερμανικών θέσεων είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν επιβλέπει τράπεζες».

Εν αντιθέσει με τον κ. Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του, Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνει : «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αστυνομεύει όλες τις τράπεζες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος εποπτείας και να αποφύγει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων. Η ΕΚΤ πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες με ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Αισιόδοξος ωστόσο δηλώνει ο πρόεδρος της εν λόγω συνάντησης, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, λέγοντας ότι «παρά τις διαφωνίες, υπάρχει αρκετή καλή θέληση» για να επιτευχθεί συμφωνία.

Τέλος, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου». Tweet

Keywords