Στήριξη σε ανασφάλιστους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Στήριξη σε ανασφάλιστους
Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος των ασθενών συμπράττουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με στόχο τη στήριξη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών, προκειμένου να μη μείνει κανένας χρόνιος ασθενής ακάλυπτος από φαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει

τα φάρμακά του. Αρωγός σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υιοθέτησης των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων ασθενών στην Αττική, καθώς και στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο ΙΣΑ με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 καλύπτοντας, σε πρώτη φάση, 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους μηνιαία και τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ διασφαλίζει το ποιοτικό μέρος της δράσης και τροποποιεί τον τρόπο χορήγησης παγίων δωρεών, προκειμένου, για τους σκοπούς της δράσης, να γίνονται με την απλούστερη δυνατή διαδικασία έγκρισης. Τα παραπάνω εξήγησαν οι πρόεδροι των ΙΣΑ, ΣΦΕΕ και ΕΟΦ στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και επεσήμαναν ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (33% στον ιδιωτικό τομέα), ενώ οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το κράτος δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για δαπάνες νοσηλευόμενων με βιβλιάριο ανασφάλιστου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί για τους ανασφάλιστους πολίτες στα Κέντρα Υγείας και στους δήμους. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες ‒μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά‒ δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Δωρεάν υπηρεσίες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η Εταιρεία νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου ξεκίνησε την καθημερινή λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αμαρουσίου και είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ΕΣΠΑ 2007-2013». Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας παραμονής, απασχόλησης και θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα, με στόχο τη νοητική ενδυνάμωση, την κινητοποίησή τους και τη διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Στις δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνονται: -Ιατρείο μνήμης. -Ομάδες θεραπείας νοητικής ενδυνάμωσης. -Δημιουργική απασχόληση (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία κ.ά.). -Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις οικογένειες των ασθενών. -Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Το Κέντρο Ημέρας εξυπηρετεί καθημερινά 15-20 ασθενείς και στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλες οι παροχές του Κέντρου Ημέρας είναι δωρεάν. Λειτουργεί Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή 09:00-14:00.

Κάθε βδομάδα γεννιέται ένα παιδί με κυστική ίνωση
Πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επιβαρύνεται επιπλέον η χώρα μας για τα φάρμακα και τη νοσηλεία των περισσότερων από 50 νέων ασθενών με κυστική ίνωση που γεννιούνται ετησίως, παρά τη δυνατότητα πρόληψης του νοσήματος με προγεννητικό έλεγχο. Στην Ελλάδα σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να γεννιέται ένα παιδί που πάσχει από κυστική ίνωση! Οι Έλληνες ασθενείς με κυστική ίνωση χάνουν από τη ζωή τους περισσότερα από δέκα χρόνια σε σύγκριση με τους πάσχοντες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, λόγω της τραγικής έλλειψης υποδομών και εξειδικευμένων γιατρών και προσωπικού στη χώρα μας. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Σταύρο Ντουντουνάκη, παιδίατρο, διευθυντή Τμήματος Κυστικής Ίνωσης, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Μάνο Παπαδάκη γενετιστή, πρόεδρο Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος και Αγγελική Πρεφτίτση, δικηγόρο, ασθενή με κυστική ίνωση, πρόεδρο Συλλόγου για την κυστική ίνωση.

Επαναστατικές εξελίξεις στη χειρουργική
Τα στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά, η χαρτογράφηση του γονιδιώματος, η νέα γενιά φαρμάκων – βιοδεικτών, καθώς και η ρομποτική χειρουργική έχουν διευρύνει τα όρια της χειρουργικής παρέμβασης, αλλά και της αποτελεσματικότητάς της. Τεχνικές, που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην κλινική πράξη, αποτελούν σήμερα επανάσταση στη χειρουργική, όπως επισημάνθηκε στο 28ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο. Έτσι, σήμερα αντιμετωπίζονται επιτυχώς κακοήθη νεοπλάσματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανεγχείρητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα