Σταϊκούρας: Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών φοροδιαφεύγει

Υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά όσοι φοροδιαφεύγουν δημιουργούν στρεβλώσεις στην φορολόγηση, είπε ο κ. Σταϊκούρας

Σε σύγκλιση απόψεων και θέσεων με τον Γ. Στουρνάρα επιχείρησε να έρθει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, διασκεδάζοντας με τον τρόπο αυτό τις εντυπώσεις του τελευταίου διαστήματος με επίκεντρο την υπερφορολόγηση ή όχι των Ελλήνων πολιτών.

Ο

υπουργός ναι μεν διατύπωσε την παραδοχή πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται, ωστόσο στη συνέχεια αναλύοντας τους σχετικούς φορολογικούς συντελεστές κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων φοροδιαφεύγει, οπότε και οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις στην φορολόγηση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης σημείωσε πως ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται και η προσπάθεια πρέπει να εστιαστείστο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

The post Σταϊκούρας: Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών φοροδιαφεύγει appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα