Στα Τίρανα σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στα Τίρανα θα βρεθεί σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ενεργοποίησης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Αλβανίας Bujar Nishani, τον πρωθυπουργό Edi Rama, τον υπουργό Εξωτερικών Ditmir Bushati αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009 από τους Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα, «πάγωσε» κατόπιν προσφυγής

στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ε. Ράμα. Έκτοτε όμως μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Ε. Ράμα έγινε πρωθυπουργός, πραγματοποίησε επισκέψεις στην Αθήνα πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του διατηρεί πλέον ανοιχτό δίαυλο με επικοινωνίας με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήρθε και η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑP που απαιτεί τη συνεργασία των δύο χωρών.

Το αν όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να ξεπαγώσουν τις ψυχρές ελληνοαλβανικές σχέσεις θα φανεί από τις δηλώσεις των Αλβανών αξιωματούχων και ίσως ο Ε. Ράμα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του για το τι εννοεί όταν λέει σε συνεντεύξεις του ότι πρέπει να βρεθεί «σωστός τρόπος» για να ενεργοποιηθεί η σχετική συμφωνία για την ΑΟΖ.

Από της πλευρά της η Αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το θέμα της άρσης του εμπολέμου, θέματα τις μειονότητας αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Albanian Screen.

Από το κλίμα της επίσκεψης που θα έχει ο Ευ. Βενιζέλος σήμερα, θα αποφασιστεί αν τελικά θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών είχε πιστωθεί την πολιτική προσέγγισης των δύο χωρών αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα. Η ημερομηνία που έχει αρχικώς προγραμματιστεί είναι για τις 5 και 6 Νοεμβρίου και αποτελεί επιθυμία του ίδιου του προέδρου η επίσκεψη στα Τίρανα.

The post Στα Τίρανα σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα