Στα σπάργανα το νέο κόμμα – Άξονας το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, παρά τις αντιρρήσεις Κουβέλη

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» θα τιτλοφορείται το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει και η Αννα ΔιαμαντοπούλουΤου Βαγγέλη Γιακουμή

Οι λέξεις «συμπαράταξη» και «δημοκρατική», όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στο μεγάλο του κάλεσμα προς τις αριστερές δυνάμεις με επικεφαλής τότε τον Α. Μπριλάκη, θα συνθέτουν την ονομασία της κίνησης των στελεχών που φιλοδοξούν να ανασυγκροτήσουν την Κεντροαριστερά εν μέσω ενός

ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ, μιας δυνατής (συγκυριακά) ΝΔ και μιας δυναμικής Χρυσής Αυγής, που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της (δήθεν) κοινωνικής προσφοράς στους μη έχοντες.

Οι γνωρίζοντες που κινούνται τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο επισημαίνουν ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι». Ωστόσο, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να υπάρξει το «κρυστάλλωμα». Στη φυσική, η συγκεκριμένη ορολογία, όπως τονίζει η Αννα Διαμαντοπούλου που συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, σημαίνει ότι θα υπάρξει κατάληξη. Το θέμα βέβαια δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη κόμματος, αλλά αν θα μπορεί το νέο κόμμα να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών. Φυσικά, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Να δίνει προοπτική στη χώρα, να μην ταυτίζεται με τις κυβερνητικές αποφάσεις και να απαντάει στη μετά μνημόνιο εποχή.
Η κυρία Διαμαντοπούλου, μετά την πολιτική της απομόνωση ένα χρόνο τώρα με δική της συνειδητή απόφαση, αποφάσισε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καθημερινότητά της είναι γεμάτη ραντεβού με ανθρώπους που μετέχουν στην πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, γιατί ακριβώς την πιστεύουν. Εχει συναντηθεί και έχει μιλήσει με τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο εκτιμά, συνομιλεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με εκείνους που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Άλλη φυσιογνωμία

Το συμπέρασμά της, έναν χρόνο μετά τη σιωπηρή της στάση, είναι ότι πλέον χρειάζεται κάτι νέο που όμως θα απαντά στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, επιμένει ότι πρέπει η προσπάθεια που θα γίνει, να εμπεριέχει το ΠΑΣΟΚ, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά τα κόμματα που θα συμμετέχουν πρέπει να ξεφύγουν από τη σημερινή τους αρχηγική φυσιογνωμία. Με άλλα λόγια, η ανάγκη, τονίζει η κ. Διαμαντοπούλου, είναι να αλλάξει και το πολιτικό προσωπικό εκεί που χρειάζεται.
Ο Φώτης Κουβέλης, ωστόσο, δεν βλέπει με θετικό μάτι τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια ανανέωσης της Κεντροαριστεράς, ίσως γιατί έχει προσωπικό ανοιχτό θέμα με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πάντως κράτησε τη χώρα όρθια με μεγάλο πολιτικό κόστος, στηρίζοντας κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που δεν έκανε ο κ. Κουβέλης, όταν αποχώρησε, με συνέπεια ακόμα να πλανάται το φάντασμα των εκλογών.
Οι λόγοι που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να έχει συνοδοιπόρο τον κ. Βενιζέλο είναι πολιτικοί και προσωπικοί, αλλά όταν στην πολιτική υπερτερούν οι προσωπικοί χαμένη είναι η χώρα, ειδικά όταν βρίσκεται στη δίνη κρίσης.
Την άποψη Κουβέλη υιοθετούν στελέχη στη ΔΗΜΑΡ, όπως οι Παπαθανασίου και Μαργαρίτης. Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου πιστεύει ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια μπορεί να πάει στράφι. Ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με την κ. Διαμαντοπούλου (είναι κουμπάροι) και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν τις ίδιες πολιτικές διαθέσεις.
Το παζλ συμπληρώθηκε με την απόφαση του κ. Χάρη Καστανίδη να συμπορευτεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ αφήνοντας τη Λούκα Κατσέλη μόνη στο κόμμα που είχαν ιδρύσει και που βαίνει προς ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Συμφωνία»

Το κόμμα Λοβέρδου στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζει τα γραφεία του ως «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Ο επικεφαλής συνομιλεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του κεντροαριστερού παζλ, περιμένει να δει πώς τελικά θα διαμορφωθεί το υπάρχον σκηνικό και μετά θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρόθυμος και πολύ περισσότερο διατεθειμένος να συμβάλει χωρίς εγωισμό στη συνολική προσπάθεια, πιστεύει όμως ότι εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός και τα θέματα της ηγεσίας να λυθούν σε επόμενο χρόνο μέσα από διαδικασίες, στις οποίες θα πιστέψουν οι πολίτες, έτσι ώστε να «αγκαλιάσουν» την κίνηση.
Σε όλη αυτή την πρωτοβουλία που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ κινείται με ηγετικό ρόλο. Τον ρόλο αυτόν αναμένεται να περιγράψει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του που θα είναι η απαρχή της ανασύνθεσης του χώρου την ημέρα γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου. Εξ ου και το πρόγραμμα του συμποσίου που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές θα είναι και οι Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης.

Περισσότερο πολιτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα