Ερτ η νεριτ; ε.ς. φορτσα!.νεριτ(α)..κησ! η αγνοια σκοτωνει!

14:22 1/9/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Κ.Π.
Όταν γράφω για θέματα τηλεόρασης, στον έντυπο η ηλεκτρονικό τύπο, προσπαθώ τα κείμενά μου να είναι τεκμηριωμένα και να προέρχονται μετά από έρευνα. Ο διορισμός λοιπόν του εποπτικού...
συμβουλίου της «ΝΕΡΙΤ» μου έδωσε την ευκαιρία να αφιερώσω χρόνο για ένα καυτό θέμα, που διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς. Πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του νέου προέδρου Θ. Φορτσάκη. Δεν γνωρίζω αν το επώνυμό του, τον έκανε να φορτσάρει δυναμικά και αισιόδοξα από την πρώτη μέρα της εκλογής του. To «φορτσάρισμα» πάντως είναι
άκρως επικίνδυνο όταν το σκάφος μπάζει από παντού.

Η άγνοια κινδύνου σκοτώνει! Κύριε πρόεδρε, γνωρίζοντας από σκάφη, το φόρτσα..οδηγεί ποιο γρήγορα στο βύθισμα! Με χιούμορ θα σας έλεγα, όχι πολλά «φόρτσα». Επειδή είμαι πολύ καλός στα «όρτσα» τις πλαγιοδρομίες και το Tack, θα έλεγα να προσέχουμε περισσότερο στο ξεκίνημά μας, μέχρι να καταλάβουμε σε τη σκάφος βρισκόμαστε. Κατ' αρχήν τιμώ όλα τα μέλη του ΕΣ και εύχομαι καλή επιτυχία- αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος-στην προσπάθειά σας. Δεν γνωρίζω τα μέλη, ούτε εσάς προσωπικά. Εκτός από ένα μέλος, τυπικά, όταν ήταν επικεφαλής γραφείου τύπου πολιτικού κόμματος.

Φορτωμένος κάποιες 10ετίες με γνώση και εμπειρία από τα ΜΜΕ και περισσότερο από την ΕΡΤ, μπορώ να έχω άποψη και γνώμη. Στο ραδιομέγαρο-έναν τηλεοπτικό μικρόκοσμο- γνώρισα η συνεργάστηκα με δεκάδες προέδρους(καθηγητές, δημοσιογράφοι, νομικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες κλπ. όλοι σχεδόν απέτυχαν.) και γενικούς διευθυντές. Ο αριθμός τους ζαλίζει! Όλοι έλεγαν το ίδιο «κλισέ» μετά το διορισμό τους, λες και τους είχαν δασκαλέψει τι θα πουν- «Βασικό μας μέλημα είναι να εγγυηθούμε τη διαφάνεια...»- είτε από άγνοια, που πήγαιναν, είτε από αισιοδοξία για το λαμπερό μέσο που θα εκπροσωπούσαν και τη λάμψη που εκπέμπει η τηλεόραση.
Ο προκάτοχό σας «νεκροθάφτης» της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης, διαχειριστής-εκκαθαριστής τώρα, δήλωνε: «Ήρθα για να βελτιώσω και να αναβαθμίσω την ΕΡΤ και όχι να την κλείσω..» και την αναβάθμισε!!! Εσείς δηλώσατε αισιόδοξος και σχεδόν σίγουρος ότι θα πετύχετε.! Σας έδωσαν κάποιο φάρμακο, κάποια συνταγή που δεν γνώριζαν οι προηγούμενοι; Δηλώνοντας ότι: «Βασικό μας μέλημα είναι να εγγυηθούμε τη διαφάνεια της διαδικασίας και της ανεξαρτησίας του νέου φορέα, από κάθε κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να λειτουργήσει στα πρότυπα διεθνών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.». Mε υπουργική απόφαση δεν διοριστήκατε όλα τα μέλη; Σας εξέλεξε κανείς; Εδώ υπάρχει ο ορισμός, τον οποίο ασπάζονται και διανοητές της σκέψης ότι: «Οι επενδυτές, ιδιοκτήτες, (κυβερνήσεις) δεν πηγαίνουν στα στούντιο της τηλεόρασης για να διασφαλίσουν ότι ο προσκεκλημένος και ο δημοσιογράφος μιας εκπομπής θα κάνουν αυτό που θέλουν οι πρώτοι. Υπάρχουν μηχανισμοί, που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό, ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν στον αέρα θα κάνουν αυτό που θέλουν οι επενδυτές, ιδιοκτήτες(κυβερνήσεις). Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία επιλογής η οποία εξασφαλίζει την προώθηση κάποιων προσώπων σε θέσεις κλειδιά».

Πιστεύω ότι εσείς δεν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία! Επίσης επιμελώς στις δηλώσεις σας δεν αναφέρατε τη λέξη BBC όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί σας(πιθανόν το νέο ΔΣ), ενώ από το νομοσχέδιο προκύπτει όπως θα δούμε, ότι είναι ένα «καχεκτικό εξώγαμο υβριδικό μόρφωμα» αυτού του κολοσσού.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν σόκαρε μόνο την Ελληνική κοινωνία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Ήταν μια πολιτική απόφαση λανθασμένη εκατό τις εκατό. Ήταν μία πολιτική «γκάφα».Ένα δέντρο όταν δεν παράγει καρπούς, το κλαδεύεις το ποτίζεις το ραντίζεις και το προσέχεις για να καρποφορήσει, αν δεν αποδώσει φυτεύεις ένα άλλο δίπλα και μετά το κόβεις για «καυσόξυλα». Δύο και πλέον μήνες μετά το κόψιμο, έχουμε κανένα αποτέλεσμα; Συνεχίζεται η ίδια πολιτική, πάνω στο ίδιο λάθος. Χάνονται εκ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος, τις διαφημίσεις, χορηγίες, από μια οικονομία που έχει καταρρεύσει και εμείς κοιτάζουμε την πανσέληνο! Αυτή η τακτική θυμίζει την εμμονή στο λάθος φάρμακο του «χρέους». Όλοι λένε ότι δεν βγαίνει, ακόμα και οι δανειστές μας, μιλάνε για λάθος συνταγή και εμείς 4 χρόνια συνεχίζουμε το ίδιο «βιολί», όπως και στην ΕΡΤ. Δύο μήνες συνεχίζουμε σε λάθος δρόμο τον κατήφορο. Στη βουλή 49 ομιλητές του ν/σ έχασαν την ευκαιρία να λύσουν για πάντα το θέμα ραδιοτηλεόραση. Έτσι, θύματα έπεσαν οι εργαζόμενοι σε έναν πλεονασματικό οργανισμό που δεν υπήρχαν λόγοι για έναν ξαφνικό θάνατο! Τώρα τι κάνουμε; Θα πετύχει το νέο εγχείρημα για επαναφορά στη ζωή και αναγέννηση ενός ελπιδοφόρου κυττάρου ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και ελληνικής παράδοσης;

Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Και επειδή όλες οι αμαρτίες του ραδιομεγάρου φορτωθήκαν άδικα στους εργαζόμενους-έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης-(σπατάλες, πλεονάζον προσωπικό, πάρτυ της αρκούδας κλπ κλπ) και όχι στους πραγματικά υπευθύνους, θα επιχειρήσω, κρατώντας κάποιες αποστάσεις για λόγους συναισθηματικούς, να φωτίσω το μελλοντικό τηλεοπτικό πεδίο της πρώην ΕΡΤ έτσι όπως διαμορφώνεται μετά το διορισμό του εποπτικού συμβουλίου.
Έχοντας μια ταπεινή διεθνή εμπειρία, μελέτησα με προσοχή 10 διεθνείς τηλεοπτικούς οργανισμούς για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών τους. Από αυτούς επέλεξα 6 αντιπροσωπευτικά δίκτυα και ήρθα σε επικοινωνία μαζί τους για περαιτέρω διευκρινήσεις και ερωτήσεις.

Όλοι ανήκουν στην δημόσια τηλεόραση εκτός των ΗΠΑ και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η θεαματικότητά τους κυμαίνεται από 30-60% έναντι 6-10% στην Ελλάδα. Αυτοί είναι: ORFΑυστρία, TVE Ισπανία, RAI Ιταλία, BBC Αγγλία, NHK Ιαπωνία, CBS Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δίκτυα αυτά, διαθέτουν από 5έως45 περιφερειακά κανάλια, ανάλογους ραδιοφωνικούς σταθμούς και από 1έως 4 δορυφορικά προγράμματα. Οι εργαζόμενοι, αναλόγως το μέγεθος του δικτύου κυμαίνονται από 3.180 έως 32.500. Ο μύθος του πλεονάζοντος προσωπικού της ΕΡΤ με τους 2.656 δεν ισχύει. Σημειώνω, ότι σε όλα τα δίκτυα, ανώτερα και ανώτατα στελέχη της διοίκησης, είναι κυρίως πανεπιστημιακού επιπέδου, τα βιογραφικά τους φέρνουν ιλίγγους. Γνώστες του αντικειμένου και πριν ανέβουν την κλίμακα, για δέκα και πλέον χρόνια ήταν χαμηλόβαθμα στελέχη στον ίδιο η άλλο τηλεοπτικό φορέα. Εξαίρεση η Ιταλία για άλλους λόγους όπως θα δούμε.

Πρώτο βήμα ήταν να θέσω υπ'όψιν των ξένων φορέων τις ιδιότητες και γνώσεις των 7 μελών του ΕΣ της ΝΕΡΙΤ και αν θα επέλεγαν αυτά τα πρόσωπα για τον φορέα τους. Δύο καθηγητές, πολυτεχνείου και νομικής, δύο δημοσιογράφοι, ένας αρχιμουσικός, ένας συγγραφέας και μιας φωτογράφου-παραγωγού με βάση τα βιογραφικά τους. Η απάντηση ήταν αρνητική έως αδιάφορη. Ο λόγος, διότι κανένα μέλος δεν έχει θητεύσει σε ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο γνωρίζοντας από διοίκηση, οργάνωση, παραγωγή και πρόγραμμα. Για το ότι διορίστηκε υφυπουργός για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης απλά χαμογέλασαν!
Όταν τους είπα ότι το 1985 είχαμε και υπουργό ραδιοτηλεόρασης, υπήρξε απόλυτη σιωπή.
Aς δούμε τώρα εν συντομία στελέχη και λειτουργία φορέων για να έχουμε μία τάξη μεγέθους με την «αναδυόμενη ΝΕΡΙΤ! και ποσοστό επιτυχίας».

-ORF Αυστρία. Επικεφαλής σύμβουλος συντονιστής Gerhard Draxler, είναι στο δίκτυο από το 1989 και ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Γενικός Δ/ντής Dr. Alexander Wrabetz. ORF 1995-1998 μέλος ΔΣ. 1998-2007 εμπορικός διευθυντής. 2007 μέχρι σήμερα στη θέση του γενικού. Το ΔΣ του οργανισμού αποτελείται από τους κεντρικούς και περιφερειακούς διευθυντές. Μικρότερη χώρα από την Ελλάδα 8 εκ. περίπου έχει πολλά περιφερειακά κανάλια ραδιοφωνικούς σταθμούς και δορυφορικό πρόγραμμα. Εργαζόμενοι περίπου 3050.

-ΝΗΚ Ιαπωνία. Επικεφαλής πρόεδρος με πολλές αρμοδιότητες Μasayuki Matsumoto. O φορέας έχει δεκάδες ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, δορυφορικά προγράμματα και συναφείς εταιρίες παραγωγής και πολλαπλές παροχής υπηρεσιών με συμβούλια και διευθύνσεις. Ο πρόεδρος παρεμβαίνει συχνά με παρατηρήσεις και γνωμοδοτήσεις στη λειτουργία και το πρόγραμμα. Όπως έκανε πρόσφατα με την παρέμβασή του στη χρήση ξένων λέξεων στις εκπομπές. Πιστεύω είπε ότι: οι ξένες λέξεις σε κοινή χρήση είναι κατανοητό. Αλλά η υπερβολική χρήση δεν είναι νοητή και ζήτησε να χρησιμοποιούν εναλλακτικές εκφράσεις. Οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν τις 12000.

-CBS ΗΠΑ πρόεδρος Leslie Roy Moonves(η δημόσια τηλεόραση είναι υποβαθμισμένη. Σε όσες πολιτείες υπάρχει, συντηρείται από επιχορηγήσεις και χορηγίες ιδιωτών για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς κυρίως λόγους). Το cbs Είναι ένα από τα 3 μεγαλύτερα κανάλια ελεύθερης μετάδοσης abc και nbc. Λόγω του όγκου των ραδιοτηλεοπτικών και δορυφορικών δικτύων που διαθέτει έχει πολλές και πολύπλοκες αυτόνομες διοικητικές υπηρεσίες. Ακόμα και οι ειδήσεις έχουν δικό τους αυτόνομο πρόεδρο. Από τις τάξεις του έχουν περάσει Μεγάλα ονόματα όπως ο κορυφαίος παρουσιαστής Dan Rather που ξεκίνησε την καριέρα του ως πολεμικός ανταποκριτής από το Βιετνάμ και ο ιδρυτής των 60 minutes, Don Hewitt. Eργαζόμενοι σε όλες τις εταιρείες cbs γύρω στις 20000.

-TVE (RTVE) Είναι ο οργανισμός ραδιοφωνίας τηλεόρασης Espana S.A. όλων των καναλιών δημόσιας τηλεόρασης. Επικεφαλής είναι ο Leopoldo Gouzalez Echenigue. Το ΔΣ έχει 6ετή θητεία και διορίζονται 8 μέλη από το Κογκρέσο και 2 από τη γερουσία. Έχει δεκάδες ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και δορυφορικά προγράμματα. Με μεγάλα ελλείμματα, το 2012 προχώρησε σε μείωση μισθών 25%, ενώ ζήτησε και απολύσεις(χωρίς κλείσιμο!!!). Σήμερα οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 7000 περίπου. Πρόεδρος στο μεγαλύτερο κανάλι TVE είναι ο Ignacio Corrales προσπαθώντας να φέρει κάποιες ισσοροπίες.

-RAI Ιταλία, o 2ος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεοπτικός οργανισμός μετά το BBC. Πρόεδρος η κυρία Anna Μaria Tarantola Τραπεζίτης. Γενικός Δ/ντής Luigi Gubitosi. Αυτή η επιλογή ήταν ασυνήθιστη για τα Ιταλικά τηλεοπτικά χρονικά, άνθρωπος στο τιμόνι της RΑΙ χωρίς τηλεοπτική εμπειρία. Δόθηκε όμως η εξήγηση. Ο Μπερλουσκόνι με τα κανάλια του είχε την πρωτιά. Αποφάσισαν λοιπόν να φέρουν κάποιον από τον ιδιωτικό τομέα με νοοτροπία ιδιωτικής εταιρίας σε εταιρία του δημοσίου με πολλές υπηρεσίες και διευθύνσεις. Και δεν είχαν άδικο. Ο Gubitosi υπηρετώντας στα ανώτατα κλιμάκια μεγάλων εταιριών. Όπως Fiat, Bank of Amerika, Wind, Merry Lynch κ.ά, έδωσε άλλον αέρα στην επιχείρηση. Το πείραμα πέτυχε και η RΑΙ αναβαθμίστηκε με νέο αίμα και τη βοήθεια των εργαζομένων. Σήμερα λειτουργεί 40 κανάλια και πολλά διεθνή, με προσωπικό περίπου 11500.

-BBC, η ναυαρχίδα της Ευρώπης. Γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το άφησα τελευταίο, γιατί η βάση του ν/σ της ΝΕΡΙΤ, έχει κάποια μυρωδιά αυτού του φορέα που χάνεται μέσα στη δυσοσμία των άλλων αρωμάτων που υπερισχύουν!
Γενικός Δ/ντής Tony Hall ο 16ος στο τιμόνι του bbc από την ίδρυσή του(στην Ελλάδα 16 αλλάζουμε σε ένα χρόνο!). Ασκεί παράλληλα καθήκοντα Δ/ντος συμβούλου και Edidor-in-Chief Executive. Είναι πανίσχυρος. Εντάχθηκε στο bbc το 1973 και έχει μια τηλεοπτική καριέρα 28 χρόνων. Μισθός 450.000 λίρες Αγγλίας. Ο φορέας υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης(βλέπετε πάλε ποτέ Γερουλάνο). Λόγω της πολυπλοκότητας των υπηρεσιών και εταιριών του είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας. Εκείνο όμως που διέπει τις αρχές του είναι η εμπιστοσύνη. Η δομή του: Α) BBC Trust, ανώτατο 12μελές όργανο με πρόεδρο τον Lord Patten και επίλεκτα μέλη εκπροσωπώντας όλες σχεδόν τις περιφέρειες της Αγγλίας. Διορίζονται από τη Βασίλισσα μετά από πρόταση. Β) Εκτελεστική επιτροπή. Είναι υπεύθυνη για τη λειτουργική διαχείρηση.11μελές όργανο με επικεφαλής τον Γενικό Δ/ντή που διορίζει το BBC Trust. 7 μέλη είναι εκτελεστικοί διευθυντές του bbc και 4 μη εκτελεστικά μέλη, καταξιωμένα στην ελεύθερη αγορά. Συνεδριάζει μια φορά το μήνα. Γ) ΔΣ, έχει τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία και διαχείριση του bbc, με προεδρεύοντα τον Γενικό Δ/ντή. Συγκροτείται από τους 17 εκτελεστικούς διευθυντές και διορίζονται από την Ε.Επιτροπή. Συνεδριάζει 3 φορές το μήνα. Το ίδιο το ΔΣ διορίζει 4 υποεπιτροπές. Ελέγχου, διορισμών, αμοιβών και Fair Trading(δίκαιες εμπορικές υποχρεώσεις). Ενδεικτικές μισθοδοσίες. Δ/ντής τηλεόρασης Danny Cohen 327.000 λίρες. James Harding, διευθυντής ειδήσεων και επικαίρων 340.000. Η επιλογή των μελών γίνεται με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια και κυρίως στο ασυμβίβαστο. Συμβαίνει το ίδιο και στο ΕΣ του Ελληνικού φορέα;

Διαβάζοντας το ν/σ της ΝΕΡΙΤ, πέρα από τις ασάφειες πιστεύω ότι δεν προσφέρει καμιά εγγύηση και αναβάθμιση στον νεοϊδρυθέντα «υποτίθεται» φορέα. Το ΕΣ διορίζεται από την κυβέρνηση και το ΔΣ, από το ΕΣ μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τα σχόλια για το μέλλον της ΝΕΡΙΤ δικά σας. Όσο για την προκήρυξη μελών για ΔΣ, κανόνες παιχνιδιού και επιλογή Δ/ντος συμβούλου, νομίζω ότι μας δουλεύουν!!

Κύριοι, αν θέλετε πραγματικά να αναβαθμίσετε τον φορέα, λειτουργείστε με οποιονδήποτε τρόπο, με το υπάρχον προσωπικό του ραδιομεγάρου το μεταβατικό στάδιο. Η εμπειρία του σας είναι πολύτιμη. Ένας αριθμός 800-1000 ατόμων σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο να αποχωρήσει με συνταξιοδότηση η αποζημίωση. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για μια ομαλή μετάβαση χωρίς βία και ταπείνωση από κανέναν. Εισαγγελείς και ΜΑΤ μάλλον θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από το να λύσουν. Ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος, λόγιος δημοσιογράφος και πολιτικός, σε μια εκθεσή του για την τηλεόραση έγραφε: «Η τηλεόραση είναι το εθνικό θέατρο της χώρας», ας μην κάνουμε λοιπόν την τηλεόραση, εθνικό τσίρκο της χώρας!! Και τρεις παρατηρήσεις.

-Κύριοι, ονομάστε τον φορέα Νεριτ, Νερατζιά, Νεροκολοκύθα! Όπως θέλετε. Μην απεμπολάτε το λογότυπο ΕΡΤ. Είναι Εθνικό σύμβολο. Το 90% των καναλιών είναι με τρία γράμματα. Ωραίο εύχρηστο, μην κάνετε ένα ακόμα έγκλημα.

-Κύριε Καψή, κ.Δένδια, αποσύρετε τις αστυνομικές δυνάμεις από την κατεχάκη. Δεν είναι Απρίλης του '67. Εδώ και δύο μήνες φυλάνε έναν «νεκρό». Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα πάνε να τον πάρουν! Μια τέτοια κίνηση κακό στον αγώνα τους θα κάνει. Αφήστε τους αστυνομικούς να ασχοληθούν με τα κλεφτρόνια.

-Κυρία Καραπαναγιώτη, βγάλτε την πινακίδα της Lynx από τη χαιμαντά. Μοιάζει με εγκαταλειμμένη πινακίδα στο δρόμο. Πάρτε την για ενθύμιο στο σπίτι! Μου θυμίζει τη Μεσογείων όταν περνάω. Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Κατηφορίζοντας προς Σύνταγμα, διαβάζω. Υπουργείο Οικονομικών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μπερδεύτηκα!

Μίλτο, σου έχουν πάρει το υπουργείο και δεν το ξέρεις!!!
Keywords
ΕΡΤ, αγνοια, σκοτωνει, αγνοια, μειωση μισθων, ελλαδα, μμε, bbc, βουλη, ηπα, rai, ιαπωνια, cbs, ΕΣΡ, alexander, abc, nbc, ειδήσεις, don, hewitt, anna, luigi, fiat, wind, trust, cohen, james, ματ, θεατρο, συνταγμα, κινηση στους δρομους, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, νεκρος συνταγμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κοινωνια, αποτελεσματα, βγαινουν, το θεμα, βημα, γνωμη, γνωση, δημοκρατια, εθνικο θεατρο, ηπα, θεμα, θητεια, ισπανια, ιταλια, ιταλικα, καριερα, μμε, οικονομια, ονοματα, προγραμμα, τηλεοραση, υβριδικο, υπουργειο οικονομικων, υπουργειο πολιτισμου, abc, bbc, cbs, fiat, james, nbc, αγορα, αυστρια, αιμα, αισιοδοξια, αναγεννηση, ανθρωπος, αποζημιωση, απλα, βγαινει, βιετναμ, βιογραφικα, βοηθεια, γινει, γινεται, δεντρο, δηλωσεις, διοικηση, δομη, δορυφορικα, δρομος, δικτυο, δικτυα, δοθηκε, εγγυηση, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκφρασεις, εμμονη, επικοινωνια, επιτυχια, επωνυμο, ερευνα, εταιρια, ετοιμο, ευθυνη, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, υφυπουργος, θυμιζει, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κλιμακα, κογκρεσο, κοψιμο, λαθος, λαμψη, λειτουργια, ματ, μηνες, μισθος, μειωση, μυθος, νοοτροπια, ξεκινημα, παντα, πεδιο, προβληματα, προγραμματα, παρτυ, σιγουρος, σιωπη, σκαφη, συνταγη, σχολια, τρια, φορα, χιουμορ, χρονικα, alexander, anna, cohen, don, εκπομπες, ερωτησεις, εθνικο, γκικας, γνωσεις, hewitt, ηρθα, χωρα, υπουργειο, κειμενα, λεξεις, luigi, μια φορα, μοιαζει, πληροφοριες, rai, trust, θανασης, θεματα, θεσεις, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα