Στα όρια της διάσπασης η ΔΗΜΑΡ

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Στα όρια της διάσπασης κινούνται στη ΔΗΜΑΡ, καθώς η πλειοψηφία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τις κινήσεις της μειοψηφίας, με αφορμή την Κίνηση των «58». Κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν εξελίξεις το προσεχές διάστημα, καθώς και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Αγ. Κωνσταντίνου δύσκολα θα δει Βουλή στις επόμενες

εκλογές.
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός είναι πολύ πιθανόν να τραβήξουν άλλον δρόμο. Αντιθέτως, ο Σπύρος Λυκούδης φαίνεται ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει, αλλά να ισχυροποιήσει τον πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κόμμα. Προβληματισμός επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ και για τη στάση των πασοκογενών, όπως του Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος -ενοχλημένος από τον «σφαγιασμό» της ομάδας του στο Συνέδριο, αλλά και από κινήσεις φιλοπροεδρικών- έχει βγει στο «αντάρτικο» κατηγορώντας το περιβάλλον τού προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι λειτουργούν με αποκλεισμούς ως βασιλικότεροι του βασιλέως.

Τα «αγκάθια» για τον Φώτη Κουβέλη είναι τρία:

1. Κεντροαριστερά: Εχει απορρίψει τη συνεργασία με τους «58». Ωστόσο, αρκετοί -ανάμεσά τους και τρία προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, ο πρώην γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος- σε κάθε ευκαιρία διατυπώνουν ενστάσεις για τη στρατηγική αυτή. Μάλιστα, η παρουσία τους στην εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ και ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Θ. Μαργαρίτη (που εκφράζει την πλειοψηφία) και του ίδιου του Σπ. Λυκούδη. «Γιατί πήγες εκεί; Με την παρουσία σου στους ‘‘58’’ δημιουργείς την αίσθηση ότι υπάρχει σκηνικό διάλυσης του κόμματος». «Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και κανείς δεν με επέκρινε για το πού θα πάω. Θα πηγαίνω όπου μου κεντρίζει το ενδιαφέρον» απάντησε οργισμένος ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.

2. Οι μυστικές συνεργασίες: Ενα ακόμη σημείο τριβής πλειοψηφίας-μειοψηφίας είναι ο στόχος Κουβέλη για τη δημιουργία του περίφημου «τρίτου πόλου». Προς αυτή την κατεύθυνση συνομιλεί με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, αν και έχουν συσσωρευτεί κάποια σύννεφα στις συζητήσεις για το μοντέλο της συνεργασίας. Επίσης, ο κ. Κουβέλης και η νέα ηγετική του ομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν τη συνεργασία με πρόσωπα όπως οι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Στέφανος Μανίκας κ.λπ., με στόχο το άθροισμα των δυνάμεών τους να ονομαστεί Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά και να κατέβει ενιαία στις ευρωεκλογές. Αυτή η συμμαχία προκάλεσε νέες έριδες. Ο κ. Λυκούδης πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την ηγεσία ότι απέκρυψε μυστική συνάντηση (την περασμένη Τετάρτη) του κ. Κουβέλη και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους Πάνο Μπεγλίτη, Χάρη Καστανίδη και Στέφανο Μανίκα, όπου φέρεται να συζητήθηκαν και θέματα όπως η μετονομασία της ΔΗΜΑΡ σε Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά. Ο πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε την ανάγκη να μη διαρρεύσουν οι κινήσεις στα ΜΜΕ και ο κ. Λυκούδης απάντησε: «Αυτό δεν είναι απλώς γκάφα, είναι μία αντίληψη που ταυτίζει την ηγετική παρέα με την ηγεσία και μας πάει πίσω δεκαετίες».

3. Οι ενστάσεις για Λοβέρδο: Ο Φώτης Κουβέλης είχε μια ακόμη μυστική συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί επειδή καθυστερεί επί μήνες η επισημοποίηση της συνεργασίας τους. Η καθυστέρηση οφείλεται σε αντιδράσεις στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, αλλά -όπως λένε ορισμένοι- και στον φόβο Κουβέλη να τοποθετήσει ένα ισχυρό στέλεχος ως νούμερο δύο στο κόμμα. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συμφωνία οδεύει προς… ναυάγιο, κάτι που ώθησε τον Βασίλη Οικονόμου να ζητήσει δημόσια μέσω του «Π» από τον Φώτη Κουβέλη να ξεπαγώσει άμεσα το θέμα Λοβέρδου. Πάντως, συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για θετική έκβαση στη συνεργασία με Λοβέρδο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες αναταράξεις.

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Στα όρια της διάσπασης η ΔΗΜΑΡ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα