Σουηδία: Μεταμόσχευση μήτρας σε 9 γυναίκες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση μήτρας σε εννέα γυναίκες στη Σουηδία, οι οποίες σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τις προσπάθειες να μείνουν έγκυες, όπως αναφέρει ο επικεφαλής γιατρός του πειραματικού προγράμματος, δρ. Mats Brannstrom.

Είναι η τρίτη προσπάθεια τέτοιου είδους μεταμόσχευσης, μετά την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία

Οι συγκεκριμένες γυναίκες, που βρίσκονταν όλες γύρω στην ηλικία των 30, είτε είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα είτε είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα μοσχεύματα προήλθαν από συγγενικά τους πρόσωπα

εν ζωή και πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πειραματικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να είναι δυνατή η μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες που δεν μπορούν να γεννήσουν τα δικά τους παιδιά.

Οι γιατροί δεν συνέδεσαν τις νέες μήτρες με τις σάλπιγγες και συνεπώς οι λήπτριες δεν είναι σε θέση να μείνουν έγκυες με φυσιολογικό τρόπο. Έχουν όμως τις δικές τους ωοθήκες και μπορούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Μάλιστα, πριν την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης, οι γιατροί πήραν ωάρια και από τις εννέα γυναίκες και τα κατέψυξαν ώστε να μπορέσουν, μετά την επέμβαση, να τα γονιμοποιήσουν και να τα εμφυτεύσουν στη νέα μήτρα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φέρουν στον κόσμο τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια τέτοιου είδους μεταμόσχευσης, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν άλλες δύο απόπειρες, μία στην Τουρκία και μία στη Σαουδική Αραβία, όπου όμως δεν οδήγησαν σε καμία εγκυμοσύνη και συνεπώς χαρακτηρίστηκαν ως ανεπιτυχείς.

Σύμφωνα με τον δρ. Brannstrom, διευθυντή του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, πρόκειται για ένα νέο είδος επέμβασης, χωρίς βιβλιογραφία για να συμβουλευτούν.

Και οι εννέα γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είχαν έμμηνο ρύση έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, γεγονός που δείχνει ότι η μήτρα τους είναι υγιής και λειτουργική. Μία γυναίκα εμφάνισε λοίμωξη στη νέα της μήτρα, ενώ λίγες ήταν οι γυναίκες με μικρά επεισόδια απόρριψης του μοσχεύματος. Ωστόσο, καμία από τις λήπτριες ή τις δότριες δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την επέμβαση και όλες πήραν εξιτήριο λίγες μέρες αργότερα.

Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της πρωτοποριακής αυτής μεταμόσχευσης αλλά δεν γνωρίζουν αν οι γυναίκες αυτές θα μπορέσουν να τεκνοποιήσουν.

Πηγή: Guardian

The post Σουηδία: Μεταμόσχευση μήτρας σε 9 γυναίκες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα