Σωτηρία σε ασφυκτικά πλαίσια

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο Ευρώ. Το μέλλον του Ευρώ στηρίζεται στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Μέχρι να αποδείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να τιμήσει την υπογραφή της και να μετασχηματισθεί σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική, ευνομούμενη ευρωπαϊκή περιοχή, οι εταίροι θα κρατούν σφικτά δεμένη τη χώρα στο ευρωπαϊκό σκάφος, αλλά θα χρηματοδοτούν την χώρα επαρκώς με το σταγονόμετρο.

To μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες

στην Αθήνα είναι σαφές: «Δεν πρόκειται να δοθεί τώρα συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αλλά τα μέτρα διευκόλυνσης και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, θα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με την ταχύτητα υλοποίησης των ελληνικών υποχρεώσεων».

Οι νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο αλλά θα τραβήξουν σε μεγάλο μάκρος. Η επιθεώρηση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση των 4 «προαπαιτούμενων δράσεων» ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη –μικρή- δόση του 1 δις Ευρώ. Αυτά θεωρούνται δεδομένα.

Η επόμενη κρίσιμη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, τον Σεπτέμβριο, θα αφορά 3 συγκεκριμένους τομείς:

· τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2014-2017

· την επανεξέταση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και

· την επικαιροποίηση του στόχου αλλά και της δομής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τα πρώτα κλιμάκια των χαμηλόβαθμων στελεχών της Τρόικας έρχονται στην Ελλάδα σε μία εβδομάδα, αλλά οι 3 κορυφαίοι της τριμερούς θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου μεταφέροντας μια βαριά ατζέντα θεμάτων που ουσιαστικά θα περιγράφει ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Για την Ελλάδα τα ζητούμενα είναι δύο:

1. Να μειωθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (δηλαδή οι τοκοχρεολυτικές δόσεις) κατά 5 δις Ευρώ ετησίως δηλαδή στο ήμισυ του προβλεπομένου

2. Να δημιουργηθεί σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης νέων επενδυτικών προγραμμάτων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013 θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (στις αρχές του 2014) και κατόπιν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω διευκόλυνση της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση των οφειλών της.

Τα μέτρα διευκόλυνσης περιλαμβάνουν όχι μόνον μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου βοήθειας, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,5% αλλά και περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ήδη δεκτό ότι η κοινοτική συμμετοχή στο τρέχον ΕΣΠΑ θα ανέλθει στο 95% και μάλιστα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει να ισχύσει το ίδιο ποσοστό και για το νέο ΕΣΠΑ που θα εφαρμοστεί από το 2014 έως και το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει μεγάλα ποσά για επενδύσεις και για την ανακούφιση των ανέργων. Ταυτόχρονα, όμως, θα καλυφθεί και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, καθώς η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες δαπάνες για επενδύσεις

Όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφεί χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης οι οποίες ωστόσο θα συνεχίσουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές.

Από την άλλη όμως πλευρά εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Κομισιόν είναι σε θέση να εφαρμόσουν νέες ευφάνταστες και ευέλικτες μεθόδους διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη έμφαση, θα δοθεί στην επαναξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μετά τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, ο φετινός εισπρακτικός στόχος προσγειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά για το 2014 θα πρέπει να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Η Τρόικα έχει ήδη προαναγγέλλει ότι θα εξεταστούν «προσαρμογές που ενδεχομένως να χρειαστούν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις σημερινές δομές». Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή των προσώπων και των μεθόδων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά ακόμη και έλεγχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από κάποιον άλλο φορέα ή πρόσωπο εκτός Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα