Σκληρό «πόκερ» ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται το συριακό πρόβλημα μετά τη ρωσική πρόταση προς το καθεστώς Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα, που κατέχει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως η πρόταση αν και μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη εντούτοις πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα λόγω του παρελθόντος Άσαντ, ενώ αναμένεται με αγωνία το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε πως η ρωσική πρόταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και έκανε λόγο για μεταστροφή στη στάση της Μόσχας. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως σύντομα
ο Άσαντ δεν θα είναι πλέον Πρόεδρος της Συρίας λέγοντας: “Φυσικά και θα φύγει. Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον που είναι υπεύθυνος για 110.000 θανάτους να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία . Στόχος μας είναι η πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έχουμε πει ότι για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη αποφασιστικότητα”.

Στον αντίποδα το Πεκίνο καλωσόρισε τη ρωσική πρόταση σε μια αναμενόμενη βέβαια κίνηση αφού Κίνα και Ρωσία έχουν συμπλεύσει μέχρι τώρα στο θέμα της Συρίας, παίρνοντας κοινές θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι είπε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να ματαιωθούν τα αμερικανικά σχέδια για επέμβαση στη Συρία και πρόσθεσε ότι στο Πεκίνο βρίσκεται αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι Σύροι αντικαθεστωτικοί χαρακτήρισαν τη ρωσική πρόταση “πολιτικό ελιγμό” και ζήτησαν ισχυρή απάντηση κατά του Άσαντ. “Η τελευταία έκκληση του Λαβρόφ αποτελεί πολιτικό ελιγμό, που εντάσσεται στο πλαίσιο των άχρηστων καθυστερήσεων και η οποία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά περισσότερους νεκρούς και καταστροφές για τον συριακό λαό”, αναφέρει ανακοίνωση της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα