Σ.Κεδίκογλου: Κοινή βούληση η εξεύρεση λύσης για το χρέος

Σε συνέντευξή του στον Real Fm  και στον Ν.Χατζηνικολάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου έδωσε μια γεύση από το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά πηγαδάκια.

Ο κ.Κεδίκογλου ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι καθώς υπάρχουν δύο παράλληλα μέτωπα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά.  «Στη Σύνοδο Κορυφής είναι το πρόγραμμα 2014-2020, είναι οι προσεχείς χρηματοδοτήσεις, μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως αποδεικνύεται και άλλο ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ε.Ε.. Παράλληλα υπάρχει

σε εξέλιξη το Euroworking group, για να ετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο θα συνεχίσει τις εργασίες του και αύριο, το πιθανότερο ή και την Κυριακή».

Θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης δήλωσε ενδεικτικά πως ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ακόμα στης Βρυξέλλες πραγματοποιώντας επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με όσα είπε στην συνέντευξη του ο κ.Κεδίκογλου ο κ.Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα για μία μόνο μέρα και θα ξαναγυρίσει αμέσως στης Βρυξέλλες για το Eurogroup της Δευτέρας.

Όσο για τον Πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν συνεχείς επαφές του Πρωθυπουργού με ομολόγους του και στο περιθώριο της Συνόδου. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, κύριε Χατζηνικολάου, γιατί είναι πολύ κρίσιμες στιγμές.»

Σε ερώτηση του Ν.Χατζηνικολάου για το αν κάμπτονται οι Φερμανικές αντιρρήσεις και πόσο συμαντικό ρόλο παιζουν η θετικές δηλώσεις της Γαλλίας και του Γερμανού Επιτρόπου Όλι Ρέν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε : «αυτό που είναι πολύ διαφορετικό σε αυτή τη Σύνοδο από τις προηγούμενες που έχω συμμετάσχει, είναι ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν. Δηλαδή, όλοι λένε ότι η Ελλάδα είναι σωστή, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, πρέπει και εμείς να κάνουμε το αντίστοιχο. Είναι όμως και δύσκολα ερωτήματα, γιατί αυτό που βρίσκεται προς εξέταση στο Euroworking group, είναι οι τεχνικές λύσεις. Οι τεχνικές λύσεις δεν είναι κάτι το απρόσωπο, καταλήγουν σε μια επιβάρυνση των φορολογουμένων στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία»  

Θέλοντας να ελαφρύνει το κλίμα και ίσως να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις λήψης αποφάσεων είπε πως δεν είναι εύκολο ούτε για τους εταίρους να πάρουν αποφάσεις καθώς παίζεται το πιο σημαντικό παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το μέλλον και την ποριά της Ευρώπης όπως και της Ελλάδας.

Επεσήμανε πως δεν είναι η Γερμανία αυτή που αντιδρά «μην το επικεντρώνουμε εκεί», διαμορφώνεται ένα σκηνικό αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάρις βέβαια τις θυσίες των Ελλήνων: «Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισότιμα στο τραπέζι με τους εταίρους της και να ζητήσει να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει.»

Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δόση θα εκταμιευθεί συνολικά και όχι τμηματικά ενώ για το μέλλον και την πορεία του χρέους είπε: «Όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί

Keywords
Τυχαία Θέματα