Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ένταση και σφοδρή αντιπαράθεση επικράτησε στην Επιτροπή οικονομικών της Βουλής όπου γίνεται συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Μοναδικό σημείο «σύγκλισης» Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ήταν η ανάγκη ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και η διαπίστωση τις μείωσης των κρατικών δαπανών.

Από εκεί και έπειτα υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων αρχής γενομένης από το πρωτόγεννες πλεόνασμα και το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.

Επίσης

ιδιαίτερα αμφισβητήθηκε και κατά πόσον το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Ακόμα και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλλιπος Σαχινίδης που δεν αμφισβήτησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού διαπίστωσε «επιλεκτικές αποσιωπήσεις».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, μιλώντας για το προσχέδιο διαπίστωσε βελτίωση των σπουδαιότερων δημοσιονομικών μεγεθών δίνοντας έμφαση σε σημαντικότερο εξ αυτών δηλαδή την πρόβλεψη για πρωτόγεννες πλεόνασμα 2,8 δις μέσα στο 2014.

Η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Καλογιάννης «Το 2013, φρενάρει η αυξητική πορεία της ανεργίας, η οποία σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται απ΄ το 2014».

Από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε «Αν έχεις μόνον στόχο το πλεόνασμα, κάνεις διαρκώς παρεμβάσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο. Κόβεις εκεί που δεν πρέπει να κόψεις. Αυξάνεις φόρους, δεν αλλάζεις το μείγμα μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων.

Όταν η Γερμανία έχει πλεονάσματα, δεν εξάγει μόνον προϊόντα, αλλά και χρεοκοπία και ανεργία – και σ΄αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτείτε.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να είμαστε πάντα υπό πίεση, πάντα να χρωστάμε, για να μπορεί να ασκηθεί αυτή η πίεση για το οικονομικό πρόγραμμα που υποστηρίζει.

Εμείς ζητάμε να αλλάξει η πορεία της ευρωζώνης και η λιτότητα, να διεθνοποιηθεί το χρέος, να παράγουμε πλούτο, να αποπληρώσουμε εν μέρει τους πιστωτές μας – αλλά όχι να μας κρατάν πάντα στο χέρι μέχρι να πληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ» .

Σε υψηλούς τόνους απάντησε από τη Νέα Δημοκρατία ο Ιορδάνης Τζαμτζής λέγοντας: «Στεναχωριέστε που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε. Μιλάτε για διαγραφή χρέους και κρατικοποιήσεις τραπεζών, παράλληλα με παραμονή στην Ε.Ε.. Οι πολίτες δεν πιστεύουν τα παραμύθια σας».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαχινίδης ανέφερε: «Το 2014, η χώρα θα χρειαστεί 10 δισ για κάλυψη των αναγκών της διετίας – και το θέμα αυτό πολύ λίγο απασχολεί τη δημόσια συζήτηση».

«Αν δεν υπάρξει κούρεμα, το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, όσο πρωτογενές πλεόνασμα και αν υπάρξει. Δεν θα είναι ούτε το 2022 βιώσιμο χωρίς κούρεμα» σημείωσε ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ).

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε:

«Εκτιμούμε πως οι επιστροφές φόρων θα διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ, στο επίπεδο του στόχου. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν αυξημένοι για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε σχέση με τους στόχους, από 25% έως 35%. Άρα ο στόχος είναι να φθάσουμε στο ύψος του Προϋπολογισμού».

The post Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα