Σφαγή αμάχων στην περιοχή Μπανιάς της Συρίας-(Οι φωτογραφίες σοκάρουν)

Σφαγή αθώων καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην πόλη Μπάνιας της βορειοδυτικής Συρίας. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει ότι δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στους αντάρτες, ενώ διπλωμάτες δυτικών χωρών, που συναντήθηκαν στον ΟΗΕ, εξακολουθούν να αναζητούν- χωρίς αποτέλεσμα- λύση που θα τερματίσει τη διένεξη. Αντάρτες εκτόξευσαν δυο ρουκέτες εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού την Παρασκευή, πλήττοντας σταθμευμένο εμπορικό αεροσκάφος και μια

δεξαμενή κηροζίνης, που ανεφλέγη, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Αγόρι κοιτάζει τα συντρίμμια κτιρίου μετά από επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ράκα (Reuters)
Για τουλάχιστον 50 νεκρούς, στην πλειονότητα αμάχους, κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μετά από βομβαρδισμό και ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Συρίας για πρώτη φορά σε σουνιτικές συνοικίες της πόλης Μπάνιας. Η αντιπολίτευση μιλά για “μεγάλης κλίμακας σφαγή” καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν εκτελέσεις των κατοίκων του χωριού με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ σημειώθηκε και βομβαρδισμός στο χωριό Μπάιντα, το οποίο είναι σουνιτικό προπύργιο στη νότια περιφέρεια της πόλης.

Η αντιπολίτευση καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν γρήγορα δράση για να σώσουν τους πολίτες της Συρίας, κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ για “εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία”. Την Πέμπτη ξέσπασαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες στα περίχωρα της Μπάνιας, στην καρδιά της περιοχής των αλαουιτών, για πρώτη φορά από την έναρξη της διένεξης το Μάρτιο του 2011. Στην Μπάνιας, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλαουίτες, όπως η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ στα χωριά της νότιας περιφέρειάς της ο πληθυσμός είναι σουνιτικός. Οι αντάρτες που πολεμούν τις καθεστωτικές δυνάμεις είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε συνάντηση με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν λύση που θα τερματίσει τη διένεξη στη Συρία καθώς ο Λαχτάρ Μπραχίμι-που ηγείτο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας με τον Αραβικό Σύνδεσμο-είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί καθώς διαπιστώνει αδιέξοδο στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία που ήδη σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 70.000 θανάτους.

Σε αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι εξετάζει τον ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους σύρους αντάρτες ενώ μέχρι σήμερα η αμερικανική πλευρά έστελνε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές ως απάντηση στην χρήση χημικών όπλων που φαίνεται ότι υπήρξε στη Συρία, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και συμπλήρωσε: συνεργαζόμασε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να βρουμε την καλύτερη λύση για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία-Πριν λάβουμε μια απόφαση, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα βελτιώσει πράγματι την κατάσταση παρά θα την κάνει πιο δύσκολη και πιο αιματηρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα