«Σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυπριακής ηγεσίας»

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η σιωπή είναι χρυσός και ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου μπορεί να αξίζει πολύ παραπάνω. Η θέση Σαμαρά σε σχέση με τις εξελίξεις ήταν και είναι σαφής, εμπνεόμενη ανέκαθεν από το δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τους αδελφούς Κυπρίους».
Το είπε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη προ τριών εβδομάδων. Το επανέλαβε την περασμένη Τρίτη, μέσω του κυβερνητικού του εκπροσώπου, λίγο

μετά το «ΟΧΙ» της κυπριακής Βουλής. Τώρα περιμένει τις τελικές αποφάσεις της Λευκωσίας, τις οποίες θα στηρίξει.
Αν προκαταλάβει τη στήριξη, τότε θα εκτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σοβαρές συνέπειες στην ομαλή δανειοδότηση της Ελλάδας. Συνεργάτες του θυμίζουν με νόημα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα ζητούσε 31 δισ. ευρώ, κινδύνευε να πάρει τα μισά και, τελικά, πήρε σχεδόν τα διπλάσια (52 δισ. ευρώ) μετά από εξαντλητική διαπραγμάτευση. Μερικές εβδομάδες αργότερα κρινόταν η συμμετοχή της στα κοινοτικά κονδύλια. Η αρχική απόφαση έκανε λόγο για 11 δισ. ευρώ και ο Σαμαράς πέτυχε την εξασφάλιση 28 δισ. ευρώ έως το 2026.
Από εκεί, λοιπόν, που η Ελλάδα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Ζώνης (η δόση του Ιουνίου καθυστέρησε επτά μήνες) βρέθηκε με πολλαπλάσια χρήματα, λόγω της διαπραγματευτικής της ικανότητας και των δημοσιονομικών της επιτευγμάτων (το πρωτογενές πλεόνασμα του α΄ διμήνου 2013 διαμορφώθηκε στα 487 εκατ. ευρώ).
Πλέον αυτών, εκείνος που αποδέχθηκε το σχέδιο κουρέματος του Eurogroup ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, απόφαση με την οποία συντάχθηκε ο Γ. Στουρνάρας. Τρία μερόνυχτα αργότερα, ο Κύπριος πρόεδρος έθεσε σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία την πρόταση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η οποία απερρίφθη πανηγυρικά. Και πάλι η Αθήνα συντάχθηκε με την απόφαση, όπως θα κάνει και τώρα.

Η συνέντευξη – σταθμός
Το δόγμα Σαμαρά στα εθνικά θέματα έχει διατυπωθεί σαφώς από τον ίδιο την παραμονή της εκλογής του στην προεδρία τής ΝΔ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Τότε είχε υπενθυμίσει πως ήταν ενάντιος στο σχέδιο Ανάν και «σε οποιοδήποτε σχέδιο τύπου Ανάν», αναφέροντας ότι το «ΟΧΙ» ωφέλησε τους Κυπρίους, καθώς μία εβδομάδα αργότερα εντάχθηκαν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 μπήκαν στο ευρώ με τους ευνοϊκότερους όρους ισοτιμίας (1 λίρα ισούται με 1,7 ευρώ).
Έτσι και τώρα, το «ΟΧΙ» θα τους ενισχύσει περαιτέρω, μόνο που η οποιαδήποτε απόφαση αφορά τους ίδιους και ως εκ τούτου η Ελλάδα οφείλει να τη σεβαστεί και να μην την προδιαγράψει. Στο Μαξίμου αναφέρουν ότι η στάση που τήρησε ο Αλ. Τσίπρας είναι εξόχως επιπόλαια και όχι τόσο κατευθυνόμενη. «Ουδείς θα μπορούσε να ποντάρει σε έναν αρχηγό που ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής να αποφασίσει για το πρόβλημα της Κύπρου, δύο ημέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής» τονίζει τακτικός συνομιλητής του Αντ. Σαμαρά.
Πλέον αυτών, όπως τονίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, η απορριφθείσα από τους Κυπρίους πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων περιεχόταν ως πρόταση στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν, δημιουργώντας τότε με τους Γ. Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη «το μέτωπο του ΝΑΙ» στην Ελλάδα.
«Το σχέδιο Ανάν έχει θετικά, έχει και αρνητικά, έχει προβλέψεις, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν θετική δυναμική. Η επανένωση του νησιού, η άρση της κατοχής, η επιστροφή των προσφύγων, η μείωση της μεταβατικής περιόδου σε 45 μέρες, οι μηχανισμοί άρσης των αδιεξόδων και η πρόβλεψη του ευρωπαϊκού πλαισίου εντός του οποίου μπορούν όλα αυτά τα θετικά να αναπτύξουν καλύτερες συνθήκες» είχε πει ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή, λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Keywords
Τυχαία Θέματα