Σε σκυλάκι της “αιώνιας” συντρόφου του μετετράπη ο Ολάντ…

Το χαμόγελο κοντεύει να εξαφανιστεί από τα χείλη του. Έχει χάσει τον έλεγχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του και, επιπλέον, έχει μετατραπεί στο… σκυλάκι της “αιώνιας” συντρόφου του .

Κλείνοντας ένα χρόνο στον προεδρικό θώκο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της πολιτικής καριέρας του.
Την ώρα που προσπαθεί να βγάλει τη χώρα του από τον οικονομικό Γολγοθά, ένα ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, έρχεται να ταράξει τα νερά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αποκαλύπτοντας την αδυναμία του να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του -και όχι μόνο.

Στο

ντοκιμαντέρ, υπό τον τίτλο: “Le Pouvoir” (H Εξουσία), που φέρει την υπογραφή του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη, Πατρίκ Ρομάν, ο Γάλλος πρόεδρος απεικονίζεται σαν ένας ηγέτης που έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο και είναι υποχείριο της συντρόφου, Βαλερί Τριερβελέρ.

Λίγες ώρες πριν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τη δεύτερη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος σκηνοθέτης εκθέτει τον σοσιαλιστή πρόεδρο .

Την ώρα που η γαλλική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε ύφεση, η ανεργία καλπάζει στη χώρα και η δημοτικότητα του Ολάντ ολισθαίνει συνεχώς, ο Πατρίκ Ρομάν σκιαγραφεί με μελανά χρώματα τον ένοικο των Ηλυσίων, αφήνοντας τους Γάλλους να διερωτώνται για το κατά πόσο είναι ικανός να σώσει τη χώρα του.

Στην ταινία, η οποία παρουσιάζει σκηνές από την οκτάμηνη παρουσία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ εμφανίζεται καταπονημένος από τον εργασιακό φόρτο, καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την ασθμαίνουσα οικονομία της Γαλλίας, αλλά και τη “σιδηρά κυρία” της Γερμανίας, Άνγνκελα Μέρκελ, σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.
Το ντοκιμαντέρ σχολιάζει πικρόχολα την εξουσία που ασκεί η ανύμφευτη “Πρώτη Κυρία” της Γαλλίας στο σύντροφό της.
Ενδεικτικά, η ταινία αναφέρεται στην παραδοσιακή φωτογράφηση του Γάλλου προέδρου, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
“Χαμογελάς πάρα πολύ. Φαίνεσαι τόσο Αμερικανός, σαν τον Κένεντι” ακούγεται να λέει η Βαλερί. Και, φυσικά, ο Ολάντ υπακούει στις προσταγές της.

Οι σύμβουλοι του Ολάντ, βεβαίως, έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Ξέρουν ότι η γνώμη τους δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτήν της Βαλερί…

ΠΗΓΗ:lykavitos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα