Σε εκκαθάριση των οργανισμών που επιβλέπουν τράπεζες, τηλεπικοινωνίες καθώς και την κρατική τηλεόραση προέβη η Τουρκική κυβέρνηση

Οι αρχές έχουν ήδη απολύσει χιλιάδες αστυνομικούς, δεκάδες εισαγγελείς και μερικούς αξιωματούχους της κρατικής τηλεόρασης, ως απάντηση στην έρευνα για διαφθορά, η οποία έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στα 11 χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Εξετάζονται κατηγορίες και για διαφθορά σε κρατική τράπεζα και δωροδοκία σε μεγάλα προγράμματα κατασκευής ακινήτων.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι έρευνες, οι οποίες άρχισαν πριν από ένα μήνα με συλλήψεις

γνωστών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών από τους υπουργούς του, εντάσσονται σε μια απόπειρα “δικαστικού πραξικοπήματος”.

Οι αντίπαλοί του λένε πως φοβούνται ότι η εκκαθάριση επίσημων οργανισμών θα καταστρέψει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης.

Απολύσεις έγιναν και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έναν οργανισμό που διεξάγει ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ενώ χρησιμεύει επίσης ως ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών, και 12 πρόσωπα απολύθηκαν από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

Πολλά από τα πρόσωπα που απολύθηκαν, πιστεύεται πως συνδέονται με το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο υποστηρίζει πως έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς και συντηρεί σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλη την Τουρκία.

Εξακολουθεί να μην είναι σαφές ποιον αντίκτυπο μπορεί να έχει η κρίση στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάρτιο. Πέρυσι μαζικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί από Τούρκους που κατηγορούν τον πρωθυπουργό για αυταρχισμό, όμως οι διαμαρτυρίες αυτές δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν την υποστήριξη της οποίας χαίρει ο Ερντογάν στη συντηρητική βάση των οπαδών του.

The post Σε εκκαθάριση των οργανισμών που επιβλέπουν τράπεζες, τηλεπικοινωνίες καθώς και την κρατική τηλεόραση προέβη η Τουρκική κυβέρνηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα