Σχέδιο για Εθνικό Οργανισμό Σύνταξης με κορμό το ΙΚΑ και ένταξη Ταμείων από το 2015

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου με κορμό το ΙΚΑ, με κύριο στόχο αυτό να τεθεί σε ισχύ από το 2015, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, η σύσταση του σχεδιαζόμενου Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των πολυπληθέστερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας στο ΙΚΑ

ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω εξέλιξη προοιωνίζεται αφενός από την μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων Ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013, και αφετέρου από πρόσφατη ανακοίνωση ένταξης του ΟΠΑΔ στο Ταμείο των μισθωτών της χώρας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου θα ακολουθήσει τα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ο ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος φορέας να τεθεί σε λειτουργία το 2015, οπότε και αναμένεται να γίνει η έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης.

Η βασική σύνταξη, η οποία έχει προσδιορισθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται από το κράτος, θα αποτελεί συνταξιοδοτική βάση για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Πέρα από τη βασική σύνταξη, η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα συνδέεται με τις εισφορές, ενώ το τρίπτυχο θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά Ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα