Σαράντα χιλιάδες Βούλγαροι σε δουλειές 600 Ελλήνων

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Η καλύτερη φορολογία, οι χαμηλοί μισθοί και το ευπρόσδεκτο περιβάλλον είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες επιχειρηματίες επιλέγουν να επενδύσουν Βουλγαρία.

Η γειτονική χώρα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν τόπο ραγδαίας ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων επενδυτών, την ώρα που τα λουκέτα εντός ελληνικών συνόρων αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη επενδυτική δύναμη στη χώρα

με πάνω από 600 ενεργές επιχειρήσεις. Η άποψη πάντως που κυριαρχεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους της Βουλγαρίας, είναι πως οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα πήγαν… για να μείνουν στη βαλκανική χώρα, καθώς η προοπτική περαιτέρω κερδών θεωρείται κοινό μυστικό.

Εκτός βέβαια από τις οικονομικές ελαφρύνσεις που προσφέρει η Βουλγαρία στους Έλληνες επιχειρηματίες, σημαντικό στοιχείο είναι και η δυνατότητα που παρέχει η χώρα για περαιτέρω εμπορικές δραστηριότητες στο βαλκανικό χώρο, λόγω της κεντρικής γεωγραφικής της θέσης.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων την περασμένη Τετάρτη σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διακρατικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Δεν διακόπτουμε σχέσεις»

«Το γεγονός ότι μια επιχείρηση δραστηριοποιείται στην Βουλγαρία δε σημαίνει ότι διακόπτει τη δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα. Σημαίνει ότι έχει μια εξωστρέφεια, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη Βουλγαρία εφόσον δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Σταμάτης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.

Όπως λέει ο ίδιος, η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία είναι παρεξηγημένη, αφού πολλοί πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένη με φορολογικά τρικ, με τριγωνικές συναλλαγές για μείωση φόρων, κόλπα που αφορούν το ΦΠΑ, με εταιρείες-«σφραγίδες» οι οποίες γίνονται προκειμένου να μπαίνουν βουλγαρικές πινακίδες σε πολυτελή αυτοκίνητα.

«Ο επιχειρηματίας που θέλει να κάνει δουλειά στη Βουλγαρία, το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι αν θα βάλει στο αυτοκίνητο του βουλγαρικές πινακίδες ή όχι», σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, στις άμεσες προτεραιότητες του επιχειρηματία πρέπει να βρίσκεται η απόκτηση μηχανημάτων, η ανάπτυξη παραγωγικών δομών ώστε να προσφέρει το προϊόν του αρχικά στη βουλγαρική αγορά.

Ωστόσο, τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στη Βουλγαρία μπορούν από τη γειτονική χώρα να προωθούνται και στις χώρες με τις οποίες συνορεύει όπως η Σερβία, η Ρουμανία ή ακόμα και το Κόσοβο, κάτι που εάν γινόταν από την Ελλάδα, θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Διαβάστε περισσότερα στο karfitsa.gr.

The post Σαράντα χιλιάδες Βούλγαροι σε δουλειές 600 Ελλήνων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα