Σαμαράς σε αρχηγούς: «Δεν θα βάλω τη χώρα σε περιπέτειες»

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Τα διλήμματα προ των οποίων θα βρεθούν οι κυβερνητικοί εταίροι κατά την αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι συγκεκριμένα για αυτό και η εξέλιξη είναι σχεδόν προβλέψιμη και οι πιθανότητες για «ατύχημα» ελάχιστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η σεναριολογία των εκλογών απηχεί μόνον τους ευσεβείς πόθους κάποιων κύκλων της αντιπολίτευσης, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι δυο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι είναι αποφασισμένοι να μην βάλουν τη χώρα σε

περιπέτειες.

Τα «ασφαλή νερά» στα οποία οδηγεί τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται όπως μας λένε οι καλά γνωρίζοντες ούτε μετά την αυριανή σύσκεψη να μπουν σε αμφισβήτηση.

Οι όροι που θέτει ο Φώτης Κουβέλης, όσον αφορά την διατήρηση ή μη του χαρατσιού στα ακίνητα και κατά το 2013 έχουν μπει στο τραπέζι ως λογική βάση διαπραγμάτευσης την οποίαν συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός. Για αυτό και είναι σχεδόν βέβαιο, αναφορικά τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται, ότι στο θέμα του χαρατσιού θα υπάρξουν τροποποιήσεις που θα ελαφρύνουν τους πολίτες, όσον αφορά το συγκεκριμένο τέλος, αλλά δεν θα βάλουν σε μπελάδες τα δημοσιονομικά μεγέθη του κράτους.

Οι εκτιμήσεις λένε πως όλες οι πλευρές θα κάνουν βήματα, έτσι ώστε να επέλθει μια σχετική συμφωνία. Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε πως τα ζητούμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου που δεν αφορούν την ισορροπία της κυβέρνησης ή την ουσία των προβλημάτων, αλλά το μοίρασμα μιας πίτας εξουσίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα ικανοποιηθούν στο απόλυτο, όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμπνευστής άλλωστε και πρωτομάστορας του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες ελιγμών, καθώς είναι κραυγαλέο ότι αργά θυμήθηκε να διατυπώσει ενστάσεις. Υπάρχουν ήδη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που λένε πως ο μόνος στόχος του Βενιζέλου που ζητεί άμεσα ανασχηματισμό είναι να βολέψει δικές του προγραφές στην εσωτερική κομματική ισορροπία, πράγμα που όπως προσθέτουν δεν αφορά την συνολική λειτουργία της κυβέρνησης.

Είναι τέλος αξιοσημείωτο πως πρόσφατα μια ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από αυτούς που πρωτοστατούσαν στην γκρίνια κατά του Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκαν μαζί του με πρωτοβουλία έμπειρου κοινοβουλευτικού και ενώ μπήκαν στο γραφείο του με διάθεση «μαινόμενου ταύρου», βγήκαν μετά τη συνάντηση πεπεισμένοι πως ο υπουργός Οικονομικών, όπως λέει έγκυρη πηγή στο «Π» «κάνει σοβαρή δουλειά». Άλλωστε, όπως λένε κομματικές πηγές στη Συγγρού ακόμα κι αν άλλαζε ο υπουργός στη συγκεκριμένη συγκυρία ποιος θα αναλάμβανε το κόστος των δύσκολων αποφάσεων, την ώρα που όλοι δείχνουν απρόθυμοι;

Keywords
Τυχαία Θέματα