Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης»

Συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός μετέβημε την αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου την ξενάγησε. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς και αρμόδιος υφυπουργός για επενδύσεις Νότης Μηταράκης.

Μετά

τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαι χαρούμενος που καλωσορίζω σήμερα την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Πέννυ Πρίτζκερ, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον ίδιο ιερό χώρο όπου είχα τη χαρά να υποδεχθώ πριν μερικούς μήνες τον Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιού.

Η επίσκεψη της ακολουθεί τις συναντήσεις που είχα στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Ομπάμα τον περασμένο Αύγουστο και τον Αντιπρόεδρο Μπάϊντεν ένα μήνα αργότερα.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο κυβερνήσεών μας να εργαστούν από κοινού σε μια σειρά θεμάτων, που εκτείνονται από τις Αμερικανικές Επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι τον Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), που θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων Ευρώπης-ΗΠΑ στους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών στον Ατλαντικό, θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, όπως καταγράφεται στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράγει πλέον και χειροπιαστά αποτελέσματα: ένα πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς κι ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενισμό του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα, μαζί με την προσδοκία πλέον ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από έξη πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Πράγματι, όπως συζητήσαμε ήδη, υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ένα ενδιαφέρον που αντανακλά δύο πράγματα: τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας που ήταν «αδρανή» για πολλά χρόνια και το πλεονέκτημα αυτού που προλαβαίνει και τα αξιοποιεί πρώτος, που είναι πάντα πολύ σημαντικό, όταν μια χώρα καταφέρνει να βελτιώσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα και το την ανταγωνιστικότητά της, όπως είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδας.

Θέλουμε να χτίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας πάνω σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται πλέον.

Και είμαι βέβαιος, ότι η παρουσία σας εδώ, σήμερα θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους αμερικανούς επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα.

Θέλω για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω, κυρία Πρίτζκερ. Καλωσήλθατε, λοιπόν στη χώρα μας..»

Από την άλλη πλευρά, η κ. Πένι Πρίτζκερ πιστή στην θέση των ΗΠΑ κατά των πολιτικών της λιτότητας δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές αλλαγές, αλλά έχουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη φτάσει μακριά, περνώντας δύσκολες στιγμές, για να σταματήσει την προσπάθεια τώρα.

Να μην σκεφτόμαστε μόνο πως θα κάνουμε δημοσιονομικές περικοπές, αλλά πως θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, δουλειές και επενδύσεις προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

The post Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα