Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας- Η.Π.Α.

Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και Η.Π.Α. προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πέμπτο παγκόσμιο φόρουμ του Ο.Η.Ε. «Συμμαχία των Πολιτισμών» όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τούρκος πρωθυπουργός παρομοίωσε το σιωνισμό με το φασισμό και τον χαρακτήρισε ως «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας».

Στο φόρουμ που έγινε στη Βιέννη, ο κ. Ερντογάν σε μία συνεδρίαση για την ισλαμοφοβία ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες για να κατανοήσουμε τον πολιτισμό των άλλων αλλά αντί αυτού βλέπουμε πως ο κόσμος που διακατέχεται από προκατάληψη απομονώνει

και υποβαθμίζει τους διαφορετικούς από αυτούς. Για αυτό είναι απαραίτητο να σκεφτούμε ότι όπως ο σιωνισμός, ο αντισημιτισμος ή ο φασισμός έτσι και η ισλαμοφοβία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νιετανιάχου απάντησε αμέσως λέγοντας ότι «καταδικάζω κατηγορηματικά την παρομοίωση του σιωνισμού με το φασισμό που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός». Άμεση ήταν όμως και η αντίδραση του Στεϊτ Ντιπάρμεντ, που λίγο πριν την προσγείωση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρρυ, στην Άγκυρα στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του με αυτήν την ιδιότητα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ιδιαίτερα επιθετικές και προσβλητικές» και τόνισε πώς αυτές μπορούν να έχουν αρνητική και διαβρωτική επιρροή στις σχέσεις Τουρκίας και Η.Π.Α..

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Στεϊτ Ντιπάρμεντκαι και ίδιος ο Τζον Κέρρυ αναμένεται να καταδικάσει τις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γείτονα χώρα, με την απάντηση από πλευράς Τουρκίας να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα