Ψηφιακό χάρτη για όλα τα ακίνητα φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη για όλα τα ακίνητα και με πληροφορίες για την ιδιοκτησία, τη δόμηση, την προστασία και την εκμετάλλευση τους, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο στοχεύει σε αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και επιδιώκεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέχρι το 2020 προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού χάρτη με όλες τις πληροφορίες

που αφορούν την ιδιοκτησία, τη δόμηση, την προστασία ή εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας.

Στον χάρτη θα καταγραφούν όλες οι χρήσεις γης (δασικές, αγροτικές, προστασίας της φύσης, σχέδια πόλης, αρχαιολογικοί χώροι) καθώς και οι διοικητικές πράξεις που αφορούν την γη (απαλλοτριώσεις, αναδασμοί – διανομές, οριοθετήσεις αιγιαλού κλπ). Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, είναι οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και πού.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ανά δήμο, ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της διοίκησης.

Όλες αυτές οι «γεωχωρικές», όπως ονομάζονται, πληροφορίες θα αποτυπώνονται στα υπόβαθρα του Εθνικού Κτηματολογίου και θα τηρούνται σε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα στο ΥΠΕΚΑ.

Παράγοντες του υπουργείου χαρακτήριζαν ως τομή στα πολεοδομικά πράγματα, την ηλεκτρονική καταγραφή των χρήσεων γης, κάτι που εκ των πραγμάτων θα θέσει τέλος στην έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοίκησης, ειδικευμένους επιστήμονες, για την κωδικοποίηση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Ως βασικός στόχος του νέου νομοσχεδίου, αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η διάκριση των επιπέδων σχεδιασμού και η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στην συνέχεια, θα θεσμοθετηθούν νέα εργαλεία πολεοδόμησης και νέα όργανα για την άσκηση της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.

Βάσει του νομοσχεδίου, μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού και όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι -για παράδειγμα- η μεταφορά μίας ρυμοτομικής γραμμής απαιτούσε διαδικασίες τουλάχιστον τριών χρόνων, ενώ, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το νέο νόμο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός ολίγων μηνών.

Επιπλέον, σχέδια πόλης, για τα οποία πρακτικά απαιτούνταν από 5 έως 20 χρόνια, για τον καθορισμό τους, αναμένεται να ολοκληρώνονται από 2 έως 4 χρόνια.

Ακόμα, στόχος είναι να επιτευχθεί η ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο λεπτομερειακών και τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεων, μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας έγκρισης των Ρυμοτομικών Σχεδίων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Τέλος, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις αναθεώρησης του σχεδιασμού για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους, όπως κάθε φορά ανακύπτουν, ώστε να είναι εφικτή η προσαρμογή του σχεδιασμού με γρήγορη διαδικασία και η αποφυγή παραγωγής νέων αυτοτελών σχεδίων και έκδοσης κανονιστικών πράξεων.

The post Ψηφιακό χάρτη για όλα τα ακίνητα φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα