Προϋπολογισμός με ορίζοντα τις… 9 Δεκεμβρίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – Χωρίς νέα μέτρα για το 2014

Με ορίζοντα τις 9 Δεκεμβρίου(!), αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, 21 Νοεμβρίου, ο κρατικός προϋπολογισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας και του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς.

Στις 250 σελίδες του κειμένου, δεν μπορεί και δεν θα υπάρχει καμία αναφορά όσον αφορά τα μέτρα για το 2014,

καθώς αυτά δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί στις. για την ώρα, άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στο κείμενο πάντως, αναμένονται κάποιες… «εκπλήξεις», όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για το 2013 θα ξεπερνά τα 700 ή και 800 εκατ. ευρώ (0,4%-0,5% του ΑΕΠ), ενώ για το 2014 θα φτάνει και στα 2,8 δισ. (1,5% του ΑΕΠ)

Έτσι λοιπόν, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση της Τρόικας, η Κυβέρνηση, ούσα υποχρεωμένη από το Σύνταγμα, καταθέτει έναν προϋπολογισμό που πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Πριν την οριστική συμφωνία για αυτόν, δεχόταν αλλαγές και τροποποιήσεις, κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ, άλλαξε ξανά και ξανά! Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υποστεί νέα αναθεώρηση και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, ακόμα και με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014-2017.

Όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα στα οποία επιμένει η κυβέρνηση, αυτά θα περιλαμβάνουν απολύσεις και καταργήσεις φορέων στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγές στο μηχανισμό είσπραξης των φόρων με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κλπ.

The post Προϋπολογισμός με ορίζοντα τις… 9 Δεκεμβρίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – Χωρίς νέα μέτρα για το 2014 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα