Πρωταπριλιά! Ξέρετε γιατί λέμε ψέματα…;

Η καθιέρωση να λέμε αθώα μικρά ψέματα την 1η Απριλίου είναι ένα έθιμο που μετρά πολλά χρόνια και μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το που και το πότε ξεκίνησε…

Η πρώτη αναφέρει πως το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες στη βορειοδυτική Ευρώπη, που ήταν ψαράδες. Το ψάρεμα ξεκινούσε την 1η Απριλίου, εποχή όχι και τόσο κατάλληλη για ψάρεμα. Έτσι και αυτοί, έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια είχαν πιάσει.

Η δεύτερη και πιο επικρατέστερη εκδοχή, έχει αφετηρία την Γαλλία του 16ου αιώνα.

Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Ορισμένοι από αυτούς συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, και οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Κάτι που με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε σε έθιμο….

Το έθιμο ήρθε και στην Ελλάδα λίγο διαφοροποιημένο… Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.

The post Πρωταπριλιά! Ξέρετε γιατί λέμε ψέματα…; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα