Προ των πυλών η τραπεζική κρίση στην Ουκρανία – Στο 7% η μείωση των καταθέσεων

Προ των πυλών είναι το ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης στην Ουκρανία, με τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας να συρρικνώνονται και τις τραπεζικές καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 7%, σε διάστημα τριών ημερών (από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου).

Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs εκτιμά πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί στα 12 δισ. – 14 δισ. δολάρια, ενώ η κεντρική τράπεζα

της χώρας υπολογίζει πως τα αποθέματα ανέρχονται στα 15 δισ.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας να παράσχει δάνεια σε πέντε τράπεζες της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί μία μαζική απόσυρση των καταθέσεων, κάτι που θα άφηνε άδεια τα τραπεζικά ταμεία.

Οι φόβοι για τραπεζική κρίση οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ουκρανία να κλείσουν κάποια καταστήματα και να επιβάλουν όριο στις επιτρεπόμενες αναλήψεις – μέτρο που σε μερικές περιπτώσεις έχει αρθεί.

Ενδεικτικά, η ιταλική Unicredit διέκοψε τη λειτουργία οχτώ υποκαταστημάτων της, ενώ άλλα κάποια άλλα υποκαταστήματα λειτουργούσαν με μειωμένο ωράριο και ενώ επεβλήθη όριο αναλήψεων στις 1.500 γρίβνες για τους πελάτες της τράπεζας και στις 500 γρίβνες για τους πελάτες άλλων τραπεζών. Το όριο ήρθη τη Δευτέρα, αλλά ένα από τα υποκαταστήματα παραμένει κλειστό. Από την άλλη, η ρωσική Sberbank ανακοίνωσε πως δεν θα προβαίνει στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων, αν και δεν επέβαλε κάποιο όριο στις αναλήψεις από τo ATM.

The post Προ των πυλών η τραπεζική κρίση στην Ουκρανία – Στο 7% η μείωση των καταθέσεων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα