Και τώρα… η σειρά της ΔΕΗ

Η συμφωνία για τη μείωση της τιμής με την οποία η ΔΕΠΑ αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom είναι ένα θετικό βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά προς το παρόν αυτό δεν έχει πλέον τόση σημασία. Σήμερα αυτό που προέχει είναι να πάρει το αντίστοιχο μήνυμα και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το ημι-κρατικό μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζει να θεωρεί τις δικές του λειτουργικές δαπάνες ανελαστικές και επιμένει

να χρεώνει τους ιθαγενείς καταναλωτές πανάκριβα για το ρεύμα που προσφέρει.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τον λιγνίτη της Ελλάδας καταβάλλοντας το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο αλλά χρεώνει πανάκριβα τους Έλληνες καταναλωτές για τις «υπηρεσίες» της.

Δεν είναι μόνον οι παχυλοί μισθοί των golden boys του προσωπικού, δεν είναι μόνο η αμαρτωλή ΓΕΝΟΠ, είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε με τον σωστό τρόπο το φιλέτο των λιγνιτωρυχείων, με αποτέλεσμα τώρα να μην είναι αποδοτική η παραγωγή τους…

Η διοίκηση της ΔΕΗ διατείνεται ότι δεν μπορεί να μειώσει τα τιμολόγια για τους μικρούς και μεγάλους καταναλωτές ,γιατί «δεν βγαίνει» και θα χρεοκοπήσει.

Στους χρηματιστηριακούς αναλυτές όμως των ξένων επενδυτικών οίκων, η ίδια η διοίκηση άλλα λέει. Γι’ αυτό και όλοι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συμφωνούν στις αναλύσεις τους ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να καταγράφει άνοδο της κερδοφορίας της, κατά +25% και του χρόνου, «εκμεταλλευόμενη τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της τοπικής αγοράς».

Το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αφορά μόνο τις χαλυβουργικές βιομηχανίες και τα λουκέτα που οδηγούν εκατοντάδες στην ανεργία. Στην Ελλάδα η χαλυβουργία πληρώνει για ενέργεια περίπου 50% περισσότερα από ότι πληρώνουν οι επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου στη Γερμανία.

Με αντίστοιχα δραματικό τρόπο αναδεικνύονται και τα προβλήματα στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Η περίπτωση της «Επίλεκτος» είναι χαρακτηριστική. Η ελληνική αυτή μονάδα, μεταποιεί περισσότερο βαμβάκι από ότι ολόκληρη η Γαλλία αλλά δεν είναι ανταγωνιστική, παρά το γεγονός ότι διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή και είναι πολύ κοντά στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης. Το κόστος ενέργειας για την συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα αντιστοιχεί στο 44% του συνολικού κόστους παραγωγής. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει να χρεώνει την παραγωγική αυτή μονάδα με βάση το τιμολόγιο της μέσης τάσης παρά τις αντίθετες συστάσεις, παρατηρήσεις και προτροπές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει με διοικητικό τρόπο τα τιμολόγια με τα οποία χρεώνει τους πελάτες της η ΔΕΗ.

Ως βασικός μέτοχος ωστόσο της ΔΗΜΟΣΙΑΣ Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να «πείσει» τη διοίκησή της, να ασκήσει μια «έξυπνη και ευέλικτη» τιμολογιακή πολιτική, να σεβαστεί τις αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων και να λειτουργήσει –επιτέλους- με την υπευθυνότητα που αρμόζει στον διαχειριστή ενός μονοπωλίου, για όσο καιρό υπάρχει αυτό ακόμη…

The post Και τώρα… η σειρά της ΔΕΗ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα