Πως την πάτησαν οι δημοσκόποι

Πέρασαν σχεδόν δέκα ημέρα από τις εκλογές και η απορία παραμένει: τι ακριβώς συνέβη το απόγευμα της Κυριακής και οι δημοσκόποι κόμπαζαν περί νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν «καθαρό» υπέρ της Ν.Δ.;
Η εξήγηση που επιχειρείται να δοθεί από τους ίδιους είναι η εξής: στο τελευταίο «κύμα» του exit poll η διαφορά ήταν οριακή υπέρ της Ν.Δ.

Πίστεψαν, λοιπόν, ότι

με βάση τα στοιχεία που διέθεταν από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι που θα πήγαιναν την τελευταία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες θα έγερναν την πλάστιγγα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι που γυρνούσαν από τις… παραλίες.

Υπήρχε, άλλωστε, και το προηγούμενο του 2000 – όπερ σημαίνει ότι λογικά οι εκλογικοί αναλυτές θέλησαν να φυλάξουν τα… νώτα τους. Με τούτο ως δεδομένο, τουλάχιστον δύο από τους πέντε δημοσκόπους που έτρεξαν το (κοινό) exit poll εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οριακά μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαπίστωσαν, όμως, αφού πρώτα είχαν κλείσει οι κάλπες, ότι η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγάλη – εξ ου και η αποχή-ρεκόρ του 37% – και έτσι δικαιώθηκαν οι συνάδελφοί τους που «ποντάριζαν» στη νίκη της Ν.Δ. Κοινώς, αν δεν βρέξει, θα’ χει λιακάδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα