Πολιτική επένδυση η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Το επικείμενο ταξίδι «αστραπή» του πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά, στις 17 του μηνός στις Βρυξέλλες γίνεται εν όψει της ανάληψης της κυλιόμενης εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου των 27 χωρών μελών της ΕΕ από την Ελλάδα.
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα των συναντήσεων βρίσκονται οι επικεφαλής

των τριών ευρωθεσμών (Μπαρόζο – Κομισιόν, Βαν Ρομπέι – Συμβούλιο και Σουλτς – Κοινοβούλιο). Παρά το κλίμα που δημιουργήθηκε μέσω δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Σαμαρά με τους τρεις θεσμικούς της Ευρώπης, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι συνομιλητές του θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους πέραν των ζητημάτων που άπτονται της ελληνικής προεδρίας, καθώς θα πραγματοποιηθούν πριν από την επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επενδύει πολιτικά στην ελληνική προεδρία, καθώς, παρά τη διαρκή υποβάθμιση του θεσμού τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να χειριστεί μια βαριά ατζέντα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η τραπεζική εποπτεία, ο κοινός μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών, η εγγύηση των καταθέσεων, η υιοθέτηση συστάσεων οικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και άλλα.

Περισσότερο πολιτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα