Η συντεχνία uber alles! H ΟΛΜΕ «θυσιάζει» τα σχολεία στον βωμό συνδικαλιστικών συμφερόντων

Ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης; Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν να «πλάσει» τον καλύτερο πολίτη, αυτόν που λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας, υποτάσσοντας το ατομικό στο συλλογικό συμφέρον. Αραγε, ισχύει και σήμερα αυτή η φιλοσοφία; Δεν είναι σίγουρο. Οταν κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία την πιο καταλυτική περίοδο, είτε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είτε λίγο πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές,

τότε μιλάμε για αποθέωση του μικροκομματικού συμφέροντος των συνδικαλιστών.

Της Νικόλ Παπάζογλου

Το κοινό συμφέρον είναι ακριβώς αντίθετο από την αιχμαλωσία των παιδιών σε προσωπικές στρατηγικές κάποιων, ενώ οι πόρτες των σχολείων είναι ερμητικά κλειστές. Στη «μάχη» που ξεκινάτε, κύριοι εκπαιδευτικοί, βάζετε σαν ασπίδα τους μαθητές, μήπως πρέπει η «ασπίδα» να γίνετε εσείς; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε κάποια πράγματα και να πολεμήσετε με άλλα «όπλα»;

Με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την 16η Σεπτεμβρίου, ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά. Οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ ψήφισαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας. Οι 72 από τις 88 Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) υπερψήφισαν, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις και θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.

Χωρίς λύκεια θα είναι ουσιαστικά η χώρα, καθώς 4.000 σχολεία δεν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, αφού αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού και την παραλαβή των διδακτικών βιβλίων οι καθηγητές κατεβαίνουν σε πενθήμερη απεργία από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών.

Κοινή γραμμή με τους καθηγητές θα κρατήσουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), ενώ απεργίες έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ). Η ΟΛΜΕ έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Στα πανεπιστήμια

Κλειστά θα παραμείνουν στις 16-20 Σεπτεμβρίου τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των εγγραφών των φοιτητών, οι γραμματείες των σχολών ήταν κλειστές.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας. Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

«Το πανεπιστήμιό μας και τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερα είναι αντικειμενικά τα αρμοδιότερα να κρίνουν, να αξιολογήσουν, να αναδιαρθρώσουν τις δομές τους και τις λειτουργίες τους. Και, πάντως, αρμοδιότερα και αντικειμενικότερα από ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δεν μπορεί εκ των άνωθεν και πριν από τα πανεπιστήμια να αποφαίνεται γι’ αυτά», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, του οποίου η εισήγηση ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και πρότεινε συμβολική απεργιακή κινητοποίηση μιας ημέρας. Ο πρύτανης, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση – επιστολή προς όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αφορούν στην παιδεία, τη βάση για την εξέλιξη του ανθρώπου και εν συνεχεία τη σωστή δομή της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως στόχος της εκπαίδευσης στην αρχαία Ελλάδα ήταν η παραγωγή του καλύτερου δυνατού πολίτη και όχι ο πλουτισμός – όπως συμβαίνει σήμερα. Στόχος ήταν η εμπέδωση της άποψης ότι το κοινό συμφέρον είναι πάνω από το άτομο.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να «εκβιάζουν» μαθητές και γονείς πως τα σχολεία θα μείνουν κλειστά επ’ αόριστον, μέχρι η κυβέρνηση να «λυγίσει» λόγω της κατακραυγής. Πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα, που προσπαθεί με χίλιους τρόπους και βάσανα να σταθεί στα «πόδια» της, να απαγορεύεται με το έτσι θέλω η μόρφωση, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης; Είναι δυνατόν καθηγητές και δάσκαλοι, τα πρότυπα των μαθητών, να προτρέπουν στην κήρυξη «αντιμνημονιακού ανενδότου»;

Βάζουν «ασπίδα» γονείς και μαθητές

Με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Απόδειξη ότι θέλει να χρησιμοποιήσει μαθητές και γονείς για να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα αποτελεί η ανοιχτή επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους γονείς και τους μαθητές, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Στην επιστολή τους προς τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση: «Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και σε πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν και αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;», ρωτούν μεταξύ άλλων. Στην επιστολή της η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει».
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, επισήμανε ότι οι καθηγητές ξεκινούν από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, πενθήμερες απεργίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας είναι μεγάλος». Ο κ. Κοτσιφάκης κάλεσε γονείς και μαθητές να στηρίξουν τον αγώνα για να αλλάξει η εκπαιδευτική πολιτική.

Τα κενά

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χ. Κόκκινος, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ολοήμερα σχολεία, από όπου απουσιάζουν πολλοί δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για να καλύψουν ανάγκες δημοτικών σχολείων.

Οπως είπε ο κ. Κόκκινος πριν από δύο ημέρες στάλθηκε στα σχολεία έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο μεταφέρονται εκπαιδευτικοί από τα ολοήμερα σε άλλα σχολεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων κενών και, τελικά, την υπολειτουργία των ολοήμερων από όπου λείπουν πολλές ειδικότητες. Στον αντίποδα, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως μετά τις κινήσεις εξορθολογισμού δεν υπάρχουν κενά. Μετά τις αποσπάσεις κανένα σχολείο δεν θα αντιμετωπίσει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν μια 48ωρη απεργία 18 και 19 του μήνα, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, ενώ θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις δασκάλων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, επισήμανε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι το θέμα αφορά όλη την κοινωνία.

Δεν επιλέγει την επιστράτευση το υπουργείο Παιδείας

Σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, μας ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση επίταξης καθηγητών και δασκάλων. Οσον αφορά την επιστράτευση του Ιουνίου, ανέφεραν πως αυτή κρίθηκε αναγκαία, «όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον». Το πώς θα κινηθεί το υπουργείο, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο.

Πάντως, κριτήριο για τις περαιτέρω ενέργειες του υπουργείου θα είναι κατά πρώτο λόγο το ποσοστό συμμετοχής καθηγητών και δασκάλων στην απεργία, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι μια πολυήμερη απεργία θα «εξοντώσει» οικονομικά τους απεργούς και αυτό θα φέρει τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ζήτησε από όλους τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημά τους. Να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές, ώστε να έχουν μια ομαλή σχολική χρονιά «για να μείνουν τα παιδιά μας ανέγγιχτα από αυτήν την κρίση. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Και οφείλουμε να το κάνουμε».
Ας ελπίσουμε ο πέλεκυς που θα πέσει να μη στιγματίσει τη νέα γενιά με τη φράση «άλλη μια αμόρφωτη γενιά Ελλήνων», που στοιχειώνει τους περισσότερους Ελληνες σήμερα εξαιτίας λίγων συνδικαλιστικών οργάνων. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, κάποια στιγμή τη ρήση του Τζον Κένεντι στην τελετή της ορκωμοσίας του το 1960: «Μην κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά κοίτα τι μπορείς να κάνει εσύ για αυτήν».

Περισσότερο Κοινωνικό ρεπορτάζ στο «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

Keywords
uber alles, uber, ολμε, σχολεια, ολμε, uber, υπουργείο παιδείας, ελλαδα, πανελλαδικες 2012, απεργιες, ελμε, απεργια, δοε, οιελε, συμμετοχή, ΑΔΕΔΥ, αει, τει, αθηνα, επαλ, επασ, επιστρατευση, επιταξη, ιουνίου, νέα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, νικος παπαζογλου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια αδεδυ, κοινωνια, αποσπασεις, το θεμα, δοε, δουλεια, επαλ, ηγεσια, θεμα, περιοδος, υπουργείο παιδείας, αει, απλα, ασπιδα, αρχαια, τει, ατομο, βραδυ, γονεις, δευτερα, δημοσιο, δικη, δομη, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εξελιξη, επικοινωνια, επασ, ζωη, ζωης, ισχυει, κυβερνηση, ληξη, λογο, μπορεις, νεα γενια, οιελε, ολοημερα σχολεια, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, ρηση, πορτες, πρυτανης, σιγουρο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, υπουργος παιδειας, κωνσταντινος, αγωνας, αρχαια ελλαδα, γινετε, για σενα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου
Τυχαία Θέματα