«Πνίγηκε» στην αιθαλομίχλη η Ξάνθη

«Πνιγμένη» στην αιθαλομίχλη είναι η Ξάνθη, καθώς όπως εκτιμάται η συγκεντρώση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα βρίσκεται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, εξαιτίας της καύσης των ξύλων σε τζάκια και σόμπες.

Το τελευταίο διάστημα ένα ισχνό πέπλο αιθαλομίχλης έχει καλύψει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ξάνθης, αφού το κρύο αναγκάζει όλο και περισσότερους πολίτες που ούτε φέτος δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης,

να στρέφονται προς την καύση ξύλων.

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η κάπνα στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης πυκνώνει καθημερινά, ενώ νωρίς το απόγευμα είναι ορατό με γυμνό μάτι ένα νέφος το οποίο σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα.

Το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ πριν από δύο περίπου χρόνια εγκατέστησε έναν ειδικό μετρητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Ξάνθης, μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος αλλά και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή Σπύρο Ραψωμανίκη να συγκεντρώνουν δείγματα, έτσι ώστε να πραγματοποιούν σχετικές μελέτες.

Προς το παρόν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί, γεγονός που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυξάνεται η συγκέντρωση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, αυτό όμως από μόνο του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη, ενώ έγινε γνωστό πως εξετάζεται η πιθανότητα να τοποθετηθούν μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εκτός από την Ξάνθη και την Καβάλας που διαθέτουν ήδη σχετικούς σταθμούς.

Πηγή: thrakitoday.com

The post «Πνίγηκε» στην αιθαλομίχλη η Ξάνθη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα