Έφυγε από τη ζωή η Νόρα Αναγνωστάκη

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή η σύζυγος του Μανώλη Αναγνωστάκη, Νόρα Αναγνωστάκη.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Ήταν δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια και πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό» στο περιοδικό «Κριτική», του οποίου

ήταν υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά, ενώ συμμετείχε και στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα», κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1996 μάλιστα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας συνολικά για το έργο της.

Όταν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε για την είδηση του θανάτου της Νόρας Αναγνωστάκη, δήλωσε: «Δοκιμιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, η Νόρα Αναγνωστάκη διακρίθηκε για την υψηλή θεωρητική κατάρτισή της, τη διεισδυτική ανάλυσή της, τη δημοκρατική της τόλμη σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για την ανθρώπινη ζέση με την οποία αφοσιώθηκε στο χώρο του βιβλίου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Την προσεχή Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στις 14:30 θα τελεστεί η κηδεία της Νόρας Αναγνωστάκη από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

The post Έφυγε από τη ζωή η Νόρα Αναγνωστάκη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα