Πλαστή η τουρκική ταυτότητα της Μικράς Ασίας!

Γράφει η ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Εμείς οι σημερινοί Τούρκοι είμαστε απόγονοι Κεντροασιατών». Η συγκεκριμένη φράση αποτέλεσε αγαπημένο μότο των Τούρκων από την αρχή της γέννησης της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Με αυτό νιώθουν ασφαλείς για την ιστορική τους ταυτότητα και άρα (υποτίθεται ότι) έχουν ισχυρή ιστορική συνείδηση. Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα κλονιζόταν η «ταυτότητα» και πολύ περισσότερο εκ των έσω. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και «κατασκευαστής» της «ομοιογενούς τουρκικής Ιστορίας», όπως δείχνει και η σύγχρονη

επιστήμη, είχε φροντίσει να δουλέψει πολύ καλά το σχέδιό του έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε.
Το να ισχυρίζεται ένας Άγγλος ιστορικός «Τουρκολόγος», έστω και αν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές της Μέσης Ανατολής, όπως ο Bernard Lewis, ότι «οι Τουρκόφωνοι, όταν ήρθαν από την ανατολή στη Μικρά Ασία τον 11ο αιώνα μ.Χ. συνάντησαν έναν εγχώριο πληθυσμό με προϊστορία 2.000 χρόνων», δεν κάνει τόσο θόρυβο και δεν προκαλεί τέτοιον σεισμό όσο όταν ακούγονται τέτοιες φωνές σχετικά με την αμφισβήτηση της τουρκικής ταυτότητας από τους ίδιους τους Τούρκους. Πόσω μάλλον, όταν ακούγονται από καθηγητές Ιστορίας και όχι απλώς σε κάποιο βιβλίο, αλλά και σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και γενικά στα μέσα ενημέρωσης, που μέχρι πρότινος ήταν το κατεξοχήν όπλο για την τουρκική προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον γνωστό Άγγλο ιστορικό – Τουρκολόγο, Bernard Lewis, έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητές της Μέσης Ανατολής, «Οι Τουρκόφωνοι, όταν ήρθαν από την ανατολή στη Μικρά Ασία τον 11ο αιώνα μ.Χ. συνάντησαν έναν εγχώριο πληθυσμό με προϊστορία 2.000 χρόνων. Αυτός ο εγχώριος πληθυσμός, ελληνόφωνος, ελληνοπρεπής και χριστιανικός ορθόδοξος στη μεγάλη του πλειοψηφία, ούτε εξολοθρεύτηκε, αλλά ούτε και εξαφανίστηκε».
Άρα, το ερώτημα που τίθεται για άλλη μια φορά είναι τι απέγινε αυτός ο πληθυσμός με το ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο; Η πρώτη και πιο λογική απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς σε αυτό το ερώτημα είναι ότι αφού δεν εξαφανίστηκε, άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο, αλλαξοπίστησε και σταδιακά εντάχτηκε σε αυτό που λέμε σήμερα Τουρκία.
«Ποιος είναι ο Τούρκος;». Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Χασάν Πολούρ στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα «Milliyet» το 2005. Ο Πολούρ, με αφορμή το δικό του γενεαλογικό δέντρο που σχετιζόταν με τα Βαλκάνια, αναρωτιόταν αν ήταν όντως Τούρκος. Ήδη, το 2004 σε συζήτηση στο τουρκικό κανάλι ΤΝΤ τέθηκε το ερώτημα-ταμπού «πότε ήρθαν οι Τούρκοι στην Ανατολία;» Αργότερα, σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ γι’ αυτούς που είχαν αλλαξοπιστήσει επηρεασμένοι από αμερικανικές προτεσταντικές αποστολές ότι δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να επιστρέψουν στην πατρογονική τους θρησκεία! «Μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της τουρκικής ταυτότητας;» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου στην εφημερίδα «Rantikal». «Η διένεξη για την ταυτότητα» ήταν ο τίτλος ενός άλλο
Keywords
Τυχαία Θέματα