Πήρε τον καπνό θέλει και το νερό

Ετοιμος να ξαναχτυπήσει είναι ο Ιβάν Σαββίδης (Μακεδονία Παλλάς, ΠΑΟΚ και ΣΕΚΑΠ) για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), αν και δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης. Κενό, για την κάλυψη του οποίου έχει ζητηθεί –βάσει των ίδιων στελεχών– δίμηνη παράταση.
Στο μεταξύ, ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζεται και για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με τους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ

στις 8 Μαΐου από τη θέση του ιδιοκτήτη πια της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. Οι υπόλοιποι τρεις ενδιαφερόμενοι μνηστήρες της ΕΥΑΘ είναι τα εξής σχήματα:
1) Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την «Ακτωρ» του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε «κατέβει» και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε σε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.
2) Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή η εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.
3) Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Φθηνότερα κατά 24% αρνί και κατσίκι

Μειωμένες κατά 24% σε σχέση με το 2011 θα είναι οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι σε όλα τα καταστήματα της Μαρινόπουλος Α.Ε. (Carrefour, Carrefour Μαρινόπουλος, Carrefour Express), ώστε οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους για το πασχαλινό τραπέζι.
Συγκεκριμένα, τα σφάγια, όλα ελληνικής προέλευσης, θα κοστίζουν, το μεν αρνί 5,69 ευρώ, 24% φθηνότερα σε σχέση με το 2011, το δε κατσίκι 6,69 ευρώ, αντίστοιχα. Και φέτος το Πάσχα η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με τιμές που παρουσιάζουν μείωση έως 50%, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στον Ελληνα καταναλωτή.

ΚENWOOD: Εξαγόρασε την Βraun

Σε κίνηση ματ φημολογείται ότι προχώρησε ο όμιλος Kenwood Delonghi, εξαγοράζοντας πανευρωπαϊκά το σήμα Braun από την Procter&Gamble. Ελληνες παράγοντες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ηλεκτρικών ειδών, επιβεβαίωσαν την παραπάνω εξέλιξη –υπολείπεται η επιβεβαίωση και από την εταιρεία– τονίζοντας ότι όσον αφορά στην Ελλάδα ο όμιλος Kenwood Delonghi αποκτά πλέον προβάδισμα στη μικροσυσκευή και στόχος του είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς που ελέγχει από τον Μάιο ακολουθώντας επιθετική πολιτική τιμών. Στην Ελλάδα ο όμιλος αναπτύσσεται αυτόνομα, ενώ διαχειρίζεται αποκλειστικά τη διανομή των ειδών του. Εκτός από τα δύο ομώνυμα σήματα –Kenwood Delonghi– κάτω από την ομπρέλα του ομίλου είναι και η branda Stirella που μέχρι πέρυσι τη διένειμε στην εσωτερική αγορά η εταιρεία Βασιληάς ΑΕ.
Επίσης, στον όμιλο τώρα πια περνά και το σήμα Braun που διέθετε επί χρόνια στην Ελλάδα ο όμιλος Berson της οικογένειας Σαραφίδη. Πλέον, ο τελευταίος θα διανέμει μόνο μία κατηγορία από το επώνυμο σήμα, τις ξυριστικές μηχανές.

ΒΕΡΓΙΝΑ WEISS: Ασημένια ανάμεσα σε 1.000 μπύρες

Στον μεγαλύτερο και παλαιότερο (από το 1886) διεθνή διαγωνισμό μπύρας του κόσμου, τα International Brewing Awards, η ελληνική μπύρα Βεργίνα Weiss της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Speciality Wheat Beer. Η απονομή έγινε στην Αγγλία.
Ο φετινός διαγωνισμός προσέλκυσε σχεδόν 1.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο – μια σημαντική αύξηση από το 2011. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ο επόμενος διαγωνισμός «Διεθνή Βραβεία Ζυθοποιίας 2015» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Ζυθοποιίας στο Burton-upon-Trent, τον Φεβρουάριο του 2015. Η δήλωση συμμετοχής θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2014.
Κατάταξη: Group Class 1 for Speciality Wheat Beer – GOLD Samuel Adams White Lantern, The Boston Beer Company, USA - SILVER Vergina-Weiss Beer, Macedonia Thrace Brewery, Greece - BRONZE Baltika No8 Wheat, Baltika Breweries, Russia.

ΦΑΓΕ: Παίρνει το γάλα της «ΑΓΝΟ»

Ωφελημένη από όσα συμβαίνουν μεταξύ των αγελαδοτρόφων και της «Κολιός», με τους πρώτους να διεκδικούν από την εταιρεία περί τα 2,8 εκατ. ευρώ (από την πρώτη ύλη που του έχουν παραδώσει στη μονάδα της «Αγνό», αλλά δεν έχουν πληρωθεί), είναι η ΦΑΓΕ.
Αγελαδοτρόφοι μάς αποκάλυψαν ότι επί συνόλου 52 που συνεργάζονταν με την «Αγνό», το 95% έχουν συμφωνήσει και πλέον παραδίδουν το γάλα τους στη ΦΑΓΕ, η οποία πλέον παραλαμβάνει κάθε ημέρα περί τους 60 τόνους αγελαδινό γάλα. Σημειώνεται ότι οι 52 αγελαδοτρόφοι έχουν σταματήσει να παραδίδουν γάλα στην «ΑΓΝΟ» από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ αποφάσισαν να διεκδικήσουν και δικαστικά τα χρήματά τους. Οσον αφορά το αγελαδινό γάλα που παίρνει η «ΑΓΝΟ», οι ίδιες πηγές μάς ανέφεραν ότι η εταιρεία το χρησιμοποιεί στην παρασκευή γιαουρτιού, το οποίο και εξάγει. Η τιμή κτήσης είναι 45 λεπτά το κιλό.

PUBLIC: «Πάει» Αγρίνιο και Καβάλα

Αγρίνιο και Καβάλα λέγεται ότι ετοιμάζεται να «χτυπήσει» η Public, η ελληνική αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα –αφού ιδρύθηκε μόλις το 2005– κατάφερε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες όλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι χώροι και μέσα στο προσεχές διάστημα θα εγκαινιαστούν δύο νέα σημεία πώλησης. Σήμερα η αλυσίδα λειτουργεί 23 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Πέρυσι περισσότεροι από 13 εκατ. πολιτών επισκέφτηκαν τα καταστήματα Public.

Keywords
Τυχαία Θέματα