Πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αλλά τα ψέματα τελείωσαν

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνείται να βάλει την υπογραφή του σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι αυτοί που θα αποχωρήσουν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινικά και αστικά δικαστήρια.
Το θέμα Μανιτάκη απασχολεί από τις αρχές του χρόνου τον Σαμαρά,

γιατί και στην προηγούμενη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός δεν είχε προσκομίσει τη λίστα των χιλιάδων επίορκων που του ζητήθηκε, αλλά ούτε και τα στοιχεία με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.
Αρκέστηκε απλώς να αναφέρει, όπως κάνει και τώρα, ότι την επόμενη διετία θα εξέλθουν των υπηρεσιών τους 180.000 υπάλληλοι χωρίς να είναι γνωστό αν και κατά πόσο ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στον αναφερόμενο από τον Αντ. Μανιτάκη αριθμό, δεν περιλαμβάνεται παρά μικρό ποσοστό όσων συμπληρώνουν 35ετία.
Η δυσφορία του Μαξίμου είναι έντονη για τους χειρισμούς του και αποτυπώθηκε μέσω τρίτων στη Βουλή και συγκεκριμένα μέσω του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος την Παρασκευή ανέφερε ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός – προστάτης «των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων». Οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο στόχος σχετικά με τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Το θέμα ετέθη εκ νέου και στη βραδινή σύσκεψη της Παρασκευής των τροϊκανών με τον Γ. Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταληκτική πρόταση, λόγω της άρνησης του Αντ. Μανιτάκη να παράσχει την οποιαδήποτε συνδρομή στο οικονομικό επιτελείο. Τα «αγκάθια» Τα ακανθώδη σημεία είναι πολλά στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ακόμη περισσότερες όμως είναι οι προσδοκίες για την αναστροφή του κλίματος το επόμενο τρίμηνο, όπως φανερώνουν οι δημοσιονομικοί δείκτες. Ο Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το βαρύ φορτίο της εξεύρεσης λύσεων στα ζητήματα της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα, της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών και της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank.
Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι μπορεί να μην ανακύπτει ουσιώδες ζήτημα ρευστότητας, αφού το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει την Τρίτη σε δημοπρασία εντόκων, ωστόσο, αν δεν καταλήξουν ομαλά οι συζητήσεις, δημιουργείται κίνδυνος εστίας έντασης με τους τροϊκανούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια, δεδομένου και του κακού κλίματος που δημιουργήθηκε στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα επιμείνει στην αναγκαιότητα μείωσης του «χαρατσιού» για τα ακίνητα, έως και κατά 15% για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, ενώ θα ζητήσει και μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στην εστίαση, προκειμένου να αποκτήσει σοβαρότερη δυναμική το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα