ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη να προλάβουμε την εθνική τραγωδία

Την αναγκαιότητα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προλάβει μια νέα εθνική τραγωδία, απόρροια και της οικονομικής κρίσης, που βιώνει, ζητάει η Αριστερή Πρωτοβουλία του Κινήματος, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ιστορικό στέλεχος του κόμματος. Καλεί δε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης

τα εθνικά ζητήματα και τη χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής, ενώ καταλογίζει στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών «εγκληματική παροιμιώδη αδράνεια και απάθεια».

Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση και η αδυναμία άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής να μετατραπεί σε κρίση εθνικής στρατηγικής» και σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί τις εξελίξεις αδρανής, τη στιγμή κατά την οποία έπρεπε να αναπτύξει τη μέγιστη δυνατή κινητικότητα για να διαφυλάξει, τα αδιαπραγμάτευτα». Κατά την εκτίμηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας «όλα έχουν συνωμοτήσει σε βάρος της χώρας και του Ελληνισμού. Τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων συσπειρώνονται γύρω από την Τουρκία η οποία επιδεικνύει αποφασιστικότητα και στοχευμένη πολιτική και απειλούν να ανατρέψουν την γεωπολιτική ισορροπία και στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Προσθέτει δε ότι «ενώ το συμφέρον της χώρας είναι μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική σε έναν αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, οι πάγιες διεθνείς εξαρτήσεις της υπαγορεύουν μια μονοδιάστατη πολιτική προς τη δύση η οποία ευθύνεται εν πολλοίς και για τα σημερινά της προβλήματα».

Προτείνει δε «η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα αλλάζοντας το πλαίσιο των συνομιλιών με την Άγκυρα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενα τρίτα κράτη, όπως έπραξε η Κύπρος. Ανακήρυξη της ΑΟΖ και διεθνής ενεργοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρξει η οριοθέτησή της με δεδομένο ότι και το Καστελόριζο διαθέτει τη δική του ΑΟΖ, πρέπει να αποτελέσει σταθερό και αποφασιστικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Θεωρεί ότι προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, ενώ στη Θράκη διαβρώνεται συστηματικά η μειονότητα και υπονομεύεται από την Τουρκία το ελληνικό κράτος.

Τέλος υπογραμμίζει ότι «η οικονομική κρίση δεν συνέπεσε τυχαία με την επιδείνωση των εθνικών προβλημάτων. Απειλεί να οδηγήσει σε περιορισμό ή ακόμη και σε σημαντική έκλειψη τον ελληνισμό από την περιοχή. Η αποτροπή αυτού του στόχου πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα