Οργή Ομπάμα για το θάνατο του πρέσβη

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα την επίθεση στη Βεγγάζη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τρία άλλα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας.

Ο Ομπάμα διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο σημειώνοντας πως «αν και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προσπάθειες να υποτιμηθούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων, πρέπει να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην παράλογη βία που στοίχισε τη ζωή σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς».

Ο Λίβυος ηγέτης Μοχάμεντ Μαγκάριεφ ζήτησε συγγνώμη από την Ουάσινγκτον για την επίθεση. «Ζητούμε συγγνώμη από τις ΗΠΑ, το λαό και όλο τον κόσμο γι’αυτό που συνέβη», είπε.

Τη «βαθιά» της λύπη εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Την επίθεση καταδίκασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Reuters μεταδίδει ότι οι τέσσερις σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι έριξαν ρουκέτες εναντίον του οχήματός τους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με το BBC, ο πρέσβης έχασε τη ζωή του από ασφυξία, μετά τη ρίψη χειροβομβίδων στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη από αγνώστους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή στο ίντερνετ ταινίας που θεώρησαν ότι γελοιοποιεί το Μωμάεθ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ. Οι ίδιοι φέρονται να παραβίασαν τα τείχη του κτηριακού συγκροτήματος.

Η επίμαχη ταινία

Ο αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς, που είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο το 2010 λόγω του σχεδίου του να κάψει το Κοράνιο, δήλωσε ότι προώθησε την ταινιά «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», παραγωγός της οποίας φέρεται να είναι ένας Ισραηλινο-αμερικανός. Ωστόσο αποσπάσματα μια άλλης ταινίας με την ονομασία «Μωάμεθ, προφήτης των μουσουλμάνων» κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες στο ίντερνετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα