Οργανωμένο κύκλωμα μέσα στο Υπουργείο και όχι οι «anonymous»

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» αυτή την παροιμία ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση των αρχών, καθώς  βγαίνει στο φως σιγά σιγά η αλήθεια για τη νέα επίθεση στον κυβερνοχώρο του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον νέες πληροφορίες θέλουν να μην είναι οι γνωστοί «anonymous» αυτοί που υποκλέπτουν απόρρητα έγγραφα από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οργανωμένο κύκλωμα στο εσωτερικό του Υπουργείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα

ότι  χάκερς είχαν υποκλέψει διαβαθμισμένα αρχεία που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, απόρρητα τηλεγραφήματα αλλά και εκατοντάδες κωδικούς χρηστών στα εσωτερικά συστήματα.

Ως δράστες της κυβερνοεπίθεσης εμφανίζονταν μάλιστα οι Anonymous, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα στα αγγλικά για τον λόγο της υποκλοπής των αρχείων. Σύμφωνα με το «επαναστατικό» μήνυμα των Anonymous το χτύπημα είχε συμβεί ως διαμαρτυρία «για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα».

«Τρωκτικά» και «ποντικοί» οι χάκερς

Σύμφωνα, με πληροφορίες του iefimerida.gr, που από χθες κατέγραψε τις αμφιβολίες για την προέλευση του χτυπήματος, η Αστυνομία θεωρεί πως το όνομα των Anonymous χρησιμοποιήθηκε από άγνωστους δράστες, προκειμένου να πείσουν ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν προϊόν ψηφιακής επίθεσης. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ανθρώπινο χέρι αυτό που απέκτησε πρόσβαση στους υπολογιστές και υπεξαίρεσε τα αρχεία. «Το υπουργείο Οικονομικών είναι ξέφραγο αμπέλι, πρέπει να εντοπιστούν τα «τρωκτικά» τα οποία εδώ και έξι μήνες συστηματικά υποκλέπτουν αρχεία και τα διοχετεύουν σε μπλογκς και σάιτς» αναφέρει υψηλή πηγή των διωκτικών αρχών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών ήταν σκαναρισμένα, γεγονός που έβαλε σε σκέψη τις Αρχές. Οι πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι «η αναφορά στους Anonymous έγινε εκ του πονηρού για να αποπροσανατολιστούν οι Αρχές». Ορισμένοι υποψιάζονται, μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr ότι πρόκειται για κινήσεις εκ μέρους μερίδας υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που στρέφονται κατά του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταικούρα προκειμένου να τον φέρουν σε δύσκολη θέση και να τον οδηγήσουν, αν τα καταφέρουν, σε παραίτηση.

Η ΕΛ.ΑΣ. η οποία διερευνά τη μυστηριώδη υπόθεση, στρέφει τώρα τις έρευνές της σε όσους γνωρίζουν τη χρήση και λειτουργία υπολογιστών και εκτιμούν ότι το κύκλωμα υποκλοπής εγγράφων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πέρυσι είναι το ίδιο που ευθύνεται για τη χθεσινή διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι πήραν οι δήθεν «Anonymous»

Όπως αναφερόταν στο αναλυτικό μήνυμα των Anonymous στα χέρια τους «βρίσκονται ονόματα χρηστών (usernames) και κωδικοί πρόσβασης στα εσωτερικά συστήματα του υπουργείου». Το σημαντικό στη χθεσινή επίθεση είναι ότι οι άγνωστοι έχουν πλέον στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα από τον Ιούνιο του 2012 ως και μέχρι πριν από λίγες ημέρες, που πιθανότατα προέρχονται από τον ΟΔΔΗΧ.

Το υπουργείο Οικονομικ

Keywords
Τυχαία Θέματα